Türkiye'de hazır giyim sektöründe kullanılan bilgisayar destekli kalıp hazırlama sistemlerinden Assyst, Konsancad ve Lectra sistemlerinin karşılaştırılması
The Comparions between Assyst, Konsancad and Lectra systems which used at the preparation of pattern systems in computer aided design in the usage of textile sector in Turkey
- Tez No: 189305
- Danışmanlar: Y.DOÇ. SAADET BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hazır Giyim, B.D.T./ B.D.Ü, Assyst, Konsancad, Lectra, Read-made clothing, B.D.T./ B.D.Ü, Assyst, Konsancad, Lectra
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETHazır giyim sektöründe kullanılan Bilgisayar destekli kalıp hazırlamasistemlerinden Assyst, Konsancad ve Lectra sistemlerinin karşılaştırılmasıaraştırmanın amacını oluşturmaktadır.Bu sistemlerin belirlenmesinde; sistemi öğrenebilme zamanı ,uygulamayapabilme olanakları ve yaygın kullanımları göz önünde bulundurularak mevcutsistemler arasından Assyst, Konsancad ve Lectra sisteminin araştırma için uygunolabileceğine karar verilmiştir. Yapılan araştırma da sistemlerin incelenmesialfabetik sıra ile tamamlanmıştır(Assyst, Konsancad, Lectra).Araştırma yapılırken Hazır giyim sektöründe kullanılan Bilgisayardestekli kalıp hazırlama sistemlerinin tamamı araştırmanın evreninioluştururken tercih edilen sistemler araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.Araştırma yapılırken öncelikle Dünya'da ve Türkiye'de Hazır giyim sektörühakkında bir bilgi taraması yapılmıştır.Her sistem için kaynak taramalarıyapılarak sistemler hakkında literatür bilgileri toplanmıştır.Her üç sisteminde kendi içinde avantaj ve dezavantajları belirlenmeyeçalışılmıştır. Bunun yanı sıra her sistem de aynı model ve kumaş eni de aynıbelirlenerek örnek bir pastal planı hazırlanmıştır. Pastal planı yerleşimiyapılırken ilk önce kumaş yönü dikkate alınarak daha sora kumaş yönünedikkat edilmeden bir serim yapılmıştır.Yapılan serimler sonucunda her sisteminne kadar verimli bir yerleşim yaptığı ve fire oranları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIt forms the aim of the research that the comparison of Assyst, Konsancadand Lectra systems which are Computer- supported pattern preparation systemsused in ready-made clothing sector.In determination of the systems , it has been decided that among theavailable Systems, Assyst, Konsancad and Lectra Systems are suitable for theresearch, analysis of Systems has been completed in alphabetical order (Assyst,Konsancad , Lectra).While all Computer-supported pattern preparation systems used in ready-made clothing sector constitute the universe of the research prefered SystemsConstitute the illustration of the exploration during the research. Whileresearching, firstly information scanning about ready- made clothing sector inturkey and on the World has been completed. Scanning the sources for eachsystem, literature information Systems has been gained.Advantages and disaduantages of each of three Systems has been tried tobe fixed. In addition to that for each system not only the same model and clothalso the same breadth being fixed, an example laying plan, a lay was made at firstconcerning the direction of the cloth, then not concerning it. As a result of theselays, it has been fixed that how productive settlement each system made and theirloss rate.