How to fix the retention
- Tez No: 18934
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEVKİ KAYLAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: konservasyon, hasar, hayat dışı branşlar, reasürans, sigorta -74, retention, loss, non-life branches, reinsurance, insurance -11
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET KONSERVASYONUN BELİRLENMESİ OKTAY, Ahmet Nâim Yüksek Lisans Tezi Danxsmanlar: Doç. Dr. Şevki KAYLAV Ergin GEDİZ Konservasyon sözcüğüyle tek bir hasarda bir şirketin kendi hesabında taşımaya gönüllü olduğu meblağı kastediyoruz. Bu tez, hayat dışı branşlarla ilgili konservasyonları incelemeye yöneliktir. Konservasyonlar birer işletme politikası konuşudurlar. Herhangi bir konservasyon politikasının ana gayesi, bir sigorta işletmesi olarak firmanın aşırı dalgalanmalardan korunmasıdır. Bu nedenle konservasyonun belirlenmesi, reasürans vasıtasıyla korunma planlamasında birincil etkendir. Bu nedenle, her ne kadar kararlar çoğunlukla üst düzey teknisyenler ve işletme yönetimi tarafından alınıyorsa da, reasürans yöneticisi de önemli bir rol oynamak durumundadır. Bir reasürans yönetimi, risk taşıma konusunda bir diğerinden daha istekli olabilir. Belki, bu risk taşıma arzusunu sayısal biçimlerle açıklamak ve böylece bir konservasyon formülü halinde düzenlemek için bir yol bulunabilir. Ancak hâlâ genel kabul görmüş bir tanım için beklediğimizi hesaba katarsak, konservasyonu hesaplamaya yönelik standart bir formül bulunamayacağı da açıktır. Mamafih, konservasyonun belirlenmesinde göz önüne alınması gereken bazı temel sorunlar vardır. Bu tezde kullanılan tasvirî yaklaşım ise, belirli bir konservasyon politikasına ve bu politikanın sonuçlarına belirli bir oranda ışık tutmak amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW TO FIX THE RETENTION OKTAY, Ahmet Mim Master in Insurance Supervisors: Ass. Prof. Dr. Şevki KAYLAV Ergin GEDİZ February, 1991 By retention we mean the amount that a company is willing to risk for its own account on a single loss. This thesis deals with retention in Non-Life Branches. Retentions are a matter of policy. The main goal of any reten tion policy is that of avoiding excessive fluctuation in the company's succes as an insurance enterprise. For this reason the fixing of retentions must be a primary factor in planning reinsurance protection. Therefore, although the decision are likely to be taken by higher underwriting and corporate management, reinsurance manager must play an important role as well. One management may be willing to risk more than another. Perhaps a way can be found to express this risk willingness in a quantitative form and, thus, to incorpo rate it in a retention formula. But no standard formula for calcu lating retentions can be set up whilst we are still waiting for a generally accepted definition. There are, however, certain basic principales that should be observed when fixing a retention. This descriptive approach used here is designed to throw some light on these fundamental concepts of any retention policy and on the consequences deriving therefrom.