Uluslararası ilişkiler disiplininde gelenekselcilik-davranışsalcılık tartışması ve çağdaş uluslararası ilişkiler teorilerine etkileri
Traditionalism-behavioralism debate within the discipline of international relations and its effects on the contemporary international relations theories
- Tez No: 189357
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞABAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, İdealizm, Realizm, Gelenekselcilik, Davranışsalcılık, Post-Davranışsalcılık, International Relations, Idealism, Realism, Traditionalism, Behavioralism, Post-Behavioralism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETUluslararası İlişkiler Disiplininde Gelenekselcilik-Davranışsalcılık Tartışması ve ÇağdaşUluslararası İlişkiler Teorilerine EtkileriBu çalışma yaklaşık bir asırlık tarihinde üç büyük tartışmaya beşiklik etmişUluslararası İlişkiler disiplinindeki ikinci büyük tartışmayı ve bu tartışmanın disiplinihangi boyutlarda etkilediğini kapsamaktadır. Gelenekselcilik-Davranışsalcılıktartışması olarak da bilinen bu tartışmanın taraflarının, uluslararası ilişkilerin temelkonularına yönelik bakış açıları ve disiplinin gelişiminde oynadığı roller, bir ilişki vedisiplin türü olarak uluslararası ilişkiler tanımlandıktan sonra tüm detayları ile analizedilmiştir.Uluslararası İlişkiler disiplininin otonomisini kazanmasında ve daha bilimselbir kılıfa bürünmesi anlamında çok önemli katkıları olan Davranışsalcılık konusundaTürkçe literatürde çok az çalışma yapıldığı için Davranışsalcılık, daha detaylı olarak elealınmıştır. Davranışsalcılığın diğer disiplinlerde ifade ettiği anlam sorgulanmış veardından Uluslararası İlişkiler disiplininde Davranışsalcı devrimin beraberindegetirdiği katkılar başlıklar halinde sıralanmıştır. Ayrıca Davranışsalcılığın, dış politikaanalizi çalışmaları için ne kadar hayati bir rol üstlendiği ve metodolojik olarak disiplineyaptığı katkılar da vurgulanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise bu tartışmanındisiplin için ne anlama geldiği, tarafların birbirlerine yönelttiği eleştirilerin neler olduğuve Post-Davranışsalcılığın bir gerçeklik mi yoksa bir retorik mi olduğu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTraditionalism-Behavioralism Debate within the Discipline of International Relationsand Its Effects on the Contemporary International Relations TheoriesInternational Relations has emerged as an autonomous discipline after theWorld War I and hosted three big debates in its centennial history. This study covers thesecond debate which is known as Traditionalism-Behavioralism Debate and how itaffected the discipline. The perspective of both sides on main themes of InternationalRelations and their roles in the development of the discipline has been focus of analysisin details following the identification of International Relations as both a relationshipand a discipline.This study deals with the roots of Behavioralism, which has not been studied inTurkish literature to a large extent, in other disciplines of social sciences especiallyPsychology, Sociology and Political Science and thereafter evaluated the contributions ofrevolution of Behavioralism in the International Relations discipline. Moreover, the vitalrole of Behavioralism in the declaration of International Relations autonomy of as adiscipline with its methodological contributions was emphasized. The last chapterquestioned the meaning of this debate for the discipline, the critiques that sides posedeach other and if Post-Behavioralism is reality or just rhetoric.