929/A numaralı Nefy defterinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Nefy register numberd 929/A of transkripsiyon and commentary
- Tez No: 189469
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Hukuku, Ta`zir Suçları, 929/A Numaralı Kal`a-bend Defteri, Nefy Cezası, Kal`a-bend Cezası
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 671
Özet
Nefy cezası, sürgün cezasıdır. Osmanlı Örfû Hukuku içinde, ta`zir suçlarıarasında yer almaktadır. Yani cezanın tespiti ve uygulanma şekli padişaha bırakılmıştır.Tespitlerimize göre, nefy cezası ile ilgili sınırlı çalışmalar bulunmaktadır. Buceza hakkında sınırlı çalışmaların olması, bizi bu konunun araştırılmasına yöneltmiştir.Bu açıdan, 929/A Numaralı Kal`a-bend Defteri'nin transkripsiyon vedeğerlendirilmesinden oluşan çalışmamız, Osmanlı Hukuk Tarihi açısından önemli biryere sahip olacaktır.929/A Numaralı Kal`a-bed Defteri'ne göre;Nefy cezası daha çok halkın huzur ve asayişini, devletin işleyişini bozmayayönelik faaliyetlere ve siyasi suçlara verilmiştir. Bozcaada, Bursa, Kütahya, Kal`a-ıSultaniye, Bolu, Dimetoka, Ankara, Kayseri, Kastamonu, Sivas, İnoz gibi şehirlerönemli nefy yerleri olmuştur. Nefy olunan kişilerden bazılarının durum ve şartlarınagöre nefy yerleri değiştirilmiş, bazıları ise çeşitli sebep ve şartlarla affedilmişlerdir.Nefy cezası ile uslanmayanlar çoğunlukla idam edilmişlerdir. Ancak kal`a-bendedildikleri de görülmüştür. Bu da nefy ve kal`a-bend cezasını ayırmaktadır. Nefy, kal`a-bende göre daha hafif bir cezadır. Tomruğa konulan suçlulardan, suçlarını itirafedenlere ve suçlu oldukları kesinleşenlere de bu ceza uygulanmıştır.Osmanlı toplumunda sıradan vatandaştan üst düzey devlet adamlarına,gayrimüslim halka kadar her kesimden suçluya nefy cezası uygulanmıştır.En kısa nefy süresi 28 gün, en uzun nefy süresi ise 44 ay 14 gündür.
Özet (Çeviri)
Punishment of ?nefy? means punishment of exile. In Ottaman customary law, itis included in the crimes of ?tazir?. That is, the padishah confirms punishment.In literature there are not many studies related to the punishment of nefy, butfew indirectly related to it. Therefore this study which consists of the commentary andthe transcription numbered 929/A of kalabend register will produce important results forthose studying Ottaman law history.According to kalebend register numbered 929/A, punishment of nefy is appliedto those who spoil public peace, who do not obey the rules of goverment administration,and who commit political criminals. The most important of places of exile includeBozcaada, Bursa, Kütahya, Kal`a-ı Sultaniye, Bolu, Dimetoka, Ankara, Kayseri,Kastamonu, Sivas, İnoz. The places of exile change according to the positions and theconditions of people who are to be exiled. The exiles could be forgiven for some causesand conditions.If the exiles did?nt become well behaved, they would mostly be executed.However, they might also be punished with punishment of ?kalebend?. Thisdifferentiates punishment of nefy from that of kalebend. Punishment of nefy is lighterthan punishment of kalebend. Some criminals punished with tomruk are exiled whenthey confess to their crimes. Punisment of nefy is applied to any person from the simplepeople to the governor. The shortest exile period is 28 days while the longest 44 months14 days.Key words, Ottaman Law, crimes of tazir, kalebend register numbered 929/Aexile punishment, kalebend punishment.