Effect of foreign exchange exposure on stock returns in ise
Döviz kuru riskinin IMKB'de işlem gören hisse senetlerinin getirileri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 189514
  2. Yazar: PELİN EVRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU DURUKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru Riski, Hisse Senedi Getirisi, Döviz Kuru, Korunma, İhracat Yapan Firmalar, Foreign Exchange Exposure, Stock Return, Exchange Rate, Hedging, Exporting Firms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Döviz kuru riski, kurdaki beklenmeyen değişmelere karşı firmalarınaktifleri, pasifleri ve faaliyet gelirlerinin ulusal para cinsinden duyarlılığını ifadeetmektedir. Kurdaki beklenmeyen değişmeler firmaların nakit akımını, karlılığınıve dolayısıyla firmanın değerini olumsuz etkilemektedir. Bu değişmelerin firmalarınkarlılığı üzerindeki etkisi firmaların üretim, satış, fiyat stratejisi ve diğer finansalfaaliyet konularındaki uygulamaları için önem arz etmektedir. Ticaretgloballeştikçe döviz kuru riskine dikkat edilmesi gerektiğini düşünen firma sayısıartmaktadır. Bu firmalar, kurdaki beklenmeyen değişmelere karşı kendilerinikoruyabilmek için uygun korunma stratejileri tasarlayıp uygulamaktadırlar.Literatürde döviz kuru riski üzerine yapılan geçmiş çalışmalar, dövizkurundaki değişim ile ihracat yapan firmaların hisse senetleri getirisi arasındaanlamlı bir ilişkinin varlığı konusunda yeterli kanıt bulamamışlardır. Kurdakibeklenmeyen değişmelerin firmaların hisse senedi getirileri üzerindeki etkisini dahaiyi anlayabilmek için firma bazında analiz yapmanın önemi artmıştır.Bu çalışma, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören firmalarınhisse senetleri getirilerinin kurdaki değişmeler karşısındaki duyarlılığınısınamaktadır. Bu tezin amacı, Ocak 1999 ve Eylül 2005 yılları arasında, kurdakideğişmeler ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Ampirikçalışma için regresyon analizi kullanılmıştır.Yapılan analiz sonucunda kurdaki değişmeler ile hisse senedi getirileriarasında çoğunlukla negatif ve anlamsız bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca,sadece kurdaki değişmelerin hisse senetleri getirisini açıklamakta yetersiz kaldığısonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Department of Business Administration (English)Foreign exchange exposure is defined as the amounts of foreign currencieswhich represent the sensitivity of the real domestic currency (market) value ofassets, liabilities or operating incomes to unanticipated changes in exchange rates.An unanticipated change in exchange rates negatively affects the firm?s cash flows,its profitability and therefore its market value. The impact of exchange ratemovements on the firm profitability has important implications for making financialdecision about production, sales, pricing strategy, and financial operations. Asbusinesses become increasingly global, more and more firms find it necessary to paycareful attention to foreign exchange exposure and to design and implementappropriate hedging strategies to protect the firms from unanticipated changes inexchange rates.Previous studies in literature find weak evidence that support the significantrelationship between the changes in exchange rates and stock returns of exportingfirms. For understanding the effects of unanticipated changes in exchange rates onstock returns increases the importance of making an analysis at firm level.This study provides a literature survey on the concept of the exchange ratesensitivity of stock returns of exporting and non-exporting firms that are traded inIstanbul Stock Exchange. The aim of this study is to measure foreign exchangeexposure of Turkish firms whose stocks are traded in Istanbul Stock Exchange overthe period of January, 1999-September, 2005. Ordinary Least Square Regressionis used in the empirical analysis.The results of the thesis reveal mostly a negative and insignificantrelationship between the changes in exchange rates and stock returns. Furthermore,a change in exchange rates alone is insufficient to explain the variation in stockreturns in ISE.