Cumhuriyet döneminde Yeniçağ Avrupa tarihi araştırmalarında Avrupa'nın yeri ve önemi
- Tez No: 189537
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yeniçağ Avrupa Tarihi, Avrupa, YeniçağVII, New Age European History, Europe, New AgeVIII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZETBu çalışma, Cumhuriyet dönemi yeniçağ tarihi araştırmalarındaAvrupa'nın yeri ve önemini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanınözünü, gerek tarihçilik adına gerekse tarih öğretimi adına bu alana olan ilgi yada ilgisizliğin tespit edilmesi oluşturmaktadır.Tarih, modern tarih çalışmalarındaki gelişim ile çehresi ve alanıgenişleyen bir bilim haline geldi. Ülkemizde Osmanlı tarihçiliğinin ağırlıklı biryere sahip olduğu yeniçağ tarihi araştırmaları ise, evrensel tarih anlayışıylauyum adına Avrupa tarihi konusunda yetersiz düzeydedir. Bu yüzden İlişkilerve sefaretnameler üzerinden işlenen Avrupa tarihi, senkronize tarih bilgisi vekarşılaştırmalı tarih anlayışı gereği gündeme getirilmesi gereken bir konudur.Başlangıçta %70 oranındaki dünya tarihinin 1930'lar itibariyle azalanyeri, günümüzde % 5 oranındadır. Evrensel tarih anlayışı ile uyumlu bir tarihve tarih öğretimi için yeniçağ Avrupa tarihinin de gerek araştırmalardakigerekse tarih öğretimdeki yeri ve önemi arttırılmalıdır. Bu gerekliliği ortayakoymak için çalışmamda üniversitelere, akademik çalışmalara, tercümefaaliyetlerine, ortaöğretime ve kurum faaliyetlerine değindim.Konunun bir başka boyutu ise yeniçağ Avrupa tarihine olan ilgisizliğinnedenleridir. Bu nedenlerin ortadan kaldırılması ve AB sürecindeki Türkiyeiçin bu alanda çalışmanın gerekliliği vurgulanmalıdır. Bu, Osmanlı tarihi veyeniçağ Avrupa tarihinin birbirinden farklı iki tarih olarak ele alınmasınıortadan kaldırmak için önemlidir. Aynı şekilde Avrupa'yı incelerken konuolarak seçilen keşifler, Rönesans-Reform ve siyasi ilişkiler içine sıkıştırılanAvrupa tarihi, farklı boyutlarıyla da Türk tarihçiler tarafından araştırılmalıdır.Nitekim bu çalışmanın esasını Osmanlı tarihi yanında yeniçağ Avrupa tarihininde incelemelerde gerekli yeri almasına dikkat çekmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis work aims to present the place and importance of Europe inRepublican Period New Age History studies. The work is based on thedetermination of interest or lack of interest in this subject both in the name ofour historianship and our teaching of history.History has become an enlarging science with the development inmodern history studies. However, in our country, new age history studies whichconsist mostly of Ottoman historianship is insufficient in the subject ofEuropean history to reach a universal level. European history which is studiedwith relations and ambassadors? documents must be brought up as required bysynchronized knowledge of history and comprehension of comparative history.Role of the 70 percent of the world history diminishing since the 1930?s isnow around 5 percent. For the same level of history and history teaching withthe universal history understanding, New Age European history must also betaken to a required level both in studies and in teaching. To show thisrequirement, we mentioned universities, academic works, translation activities,secondary education and organizational activities in our work.Another dimension of the subject is about the causes of the lack ofinterest in the New Age European history. In order to eliminate these causes, thenecessity and importance of working in this subject for Turkey which is on itsway to the EU must be stressed. This necessity is crucial in order to stop theconsideration of Ottoman History and New Age European history as twoseparate topics. Also, the European history which is stuck in topics likeexplorations, Renaissance-Reformation and political relations in studyingEurope, must be examined by Turkish historians in different dimensions. Infact, the basis of this work is to attract attention to bringing the New AgeEuropean history to the place it deserves alongside the Ottoman history.