İşçinin ücretinin usulünce ödenmemesinin hukuki sonuçları
The Legal results of non-payment wages by the employer
- Tez No: 189552
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ücret, İşveren, İşçi, Ücretin Ödenmemesi, İfaZamanı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans Programıİşçinin Ücretinin Usûlünce Ödenmemesinin Hukukû SonuçlarıSenem DEĞERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüÖzel Hukuk Anabilim Dalıİşverenin ücret ödeme borcu, işçinin iş görme borcu karşısında yer alan veiş sözleşmesinden kaynaklanan başlıca borcudur. Ücret, iş sözleşmesinin aslûunsurlarından birisidir. İşçinin ücret alacağı, genellikle onun tek geçim kaynağıolduğu için, onun bu alacağının hem işverene hem de üçüncü kişilere karşıkorunması gerekmektedir. Bu nedenle de 4857 sayılı İş Kanunumuzda işçininücret alacağını düzenleyen ve koruyan emredici hükümlere yer verilmiştir.İşveren, ücret ödeme borcunun ifa zamanı geldiğinde borcunu ifa etmekleyükümlüdür. Ücret ödeme zamanı, kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde işsözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile belirlenebilecektir. Bu çalışmada,öncelikle ücrete ilişkin temel bilgiler verilmiş ve işverenin ücret ödeme borcukonusu açıklanmıştır.İşverenin ücret ödeme borcunu zamanında ifa etmemesi halinde ise hukukdüzenimiz bazı sonuçlar öngörmektedir. Bu sonuçlardan, işçinin iş sözleşmesinihaklı sebebe dayanarak derhal feshetme hakkı, bu hakkın kullanılması vesonuçları ile işçinin ifa davası açabilme, ifayı talep edebilme hakkı, ödenmeyenücret alacağına uygulanacak temerrüt faizinin miktarı ve faizin başlangıçzamanı tezimizin diğer inceleme alanını oluşturmaktadır.Çalışmamızda, 4857 sayılı İş Kanunu ile özel olarak düzenlenen işçininücretinin ödenmemesi neticesinde iş görmekten kaçınma hakkının hukukûniteliği, bu hakkı kullanmanın şartları ve iş görmekten kaçınma hakkınınkullanılmasının hukukû sonuçları üzerinde ayrıca durulmuştur.Özellikle, 4857 sayılı İş Kanunu ile yürürlüğe giren iş görmekten kaçınmahakkı konusunda yasal düzenleme yapılmasına karşılık, bazı hususlarınkanunda açıkça düzenlenmemiş olması nedeniyle, bu hususların öğreti görüşlerive yargı kararları ile açıklanmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Degree With ThesisThe Legal Results Of Non-Payment Wages By The EmployerSenem DEĞERDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Private LawThe obligation of the employer to pay the wage is the main obligation of himarising out of the labor contract in consideration for the obligation of the employee towork. The wage is among the principal features of the labor contract. As usually thewage is the sole source of living of the employee, it shall be protected both againstthe employer and third persons. Therefore, the Labor Code numbered 4857 providesfor mandatory provisions relating to the employee?s right to wage.The employer is obliged to perform his obligation to pay the wage at its duetime. The due time to pay the wage shall be determined by the labor contract or thecollective labor agreement within the limits of the law. In this study, first basicinformation concerning the wage has been given and the obligation of the employerto pay the wage has been explained.The law provides for certain consequences for the case that the employer doesnot pay the wage at its due time. Among these consequences, the right of theemployee to terminate the labor contract for a justified reason, the operation of thisright and its results, the right of the employee to initiate a suit for performance and torequest performance, the interest rate and the final amount of the interest due to thedefault consist the other part of our study.In this study, we also emphasized the legal character of the right to refrain fromwork because of non-payment of the wage specially stipulated by the Labor Code,the conditions of operation of this right and the legal consequences of usage of thisright.Although the Labor Code prescribes the right to refrain from work, some issuesare still not clearly provided by the Code. Thus, we tried to especially explain theseissues taking into consideration opinions in the doctrine and the case law.1) Wage, 2)Employer, 3) Employee, 4) Non-Payment Wage, 5) DueKey World:Time