İnternet ve genç kimliği
The internet and young identity
- Tez No: 189567
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Journalism, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: postmodernizm, genç kimliği, alt kültür, siber alan, sanal gerçeklik, postmodernism, young identity, sub-culture, cyber space, virtual reality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısından sonra ekonomik tabanlı toplumsal değişimler yeni kavramlar yaratmıştır. Küreselleşme, tüketim toplumu, postmodernizm, enformasyon toplumu, küyerelleşme. Bilgi, eşya, sermaye ve insanların politik ve ekonomik sınırları aşan akışı olarak küreselleşme, 1990'ların ikinci yarısından sonra İnternetle birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. İnternet bu toplumsal değişim sürecini nasıl etkilemektedir?İnternet günümüz teknolojisinin iletişim alanında ulaştığı son noktayı temsil eden bir kavramdır. Teknolojik ve kültürel bir alan olarak İnternet küreselleşmeyle birlikte değişen toplumsal yapıya yeni formasyonlar kazandırmaktadır. İnternetin toplumsal etkisi özellikle kimlik, gençlik, alt kültürler ve cemaatler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Siber alan, sanal gerçeklik gibi kavramların açılımından sonra küreselleşme ve İnternetle birlikte genç kimliğinin dönüşümü ele alınmaktadır. Postmodern toplum, kent ve kimlik kavramlarından hareketle gençliğin kimlik mekanı olarak http://sozluk.sourtimes.org (Ekşi Sözlük) sitesi analiz edilmektedir. İnternetin gençliğe, kimliklere, gençlik alt kültürlerine etkisi araştırılmaktadır. İnternet yerelleşme eğilimi ile birlikte gençlere küreselleşmenin türdeşleştirici etkisine karşı bir direnme potansiyeli kazandırabilir mi?
Özet (Çeviri)
After twentieth century of second half, the base of economic social changes have creatived new notions. Globalization, consumer society, postmodernism, information society, glocalization. As the flow of knowledge, commodities, finance, and human beings across borders and boundaries, globalization has gained a new position after 1990s of second half with the Internet. How does the Internet effect to the period of changing society?The Internet respresents the final technologic advance in the context of communication. As a technologic and cultural space, the Internet has made new formations to changing society. Sociologic effect of the Internet is, especially on identity, youth, sub-cultures, and communes. After explaining some notions like cyber space, virtual reality, transformation of young identity has been explained with globalization and the Internet. Based of postmodern society, city and identity, http://sozluk.sourtimes.org (Ekşi Sözlük)has been tried undoing as youth of identity site. The Internet?s effect to youth, identities, youth sub-cultures have been searched . Can the Internet gain to youth a resistance potential with glocalization against globalization?s similar effect?