Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğinde enerji sektörünün yapısal uyum sorunu
The Structural harmonization problem of the energy sector in the context of Turkey's membership to the European Union
  1. Tez No: 189619
  2. Yazar: YALÇIN ELMAS
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN KOTİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Avrupa Birliği, Gri Model, Fourier, Energy, European Union, Grey Model, Fourier
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
iiiÖZETTÜRK YE'N N AVRUPA B RL Ğ 'NE TAM ÜYEL Ğ NDEENERJ SEKTÖRÜNÜN YAPISAL UYUM SORUNUYalçın ELMASYüksek Lisans Teziktisat Anabilim DalıTez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Erdoğan KOT LAğustos, 177 SayfaEnerjiye ulaşım her ülkenin ekonomik yaşamında temel oluşturmaktadır.Bu bakımdan sürdürülebilir, ucuz ve güvenilir enerji çok önemlidir. Türkiye deiklim değişikliği, yüksek enerji fiyatları ve enerji arz güvenliği tehditlerindenetkilenmektedir. Bununla birlikte Türkiye ve Avrupa Birliği, ortak sorunlarınçözümü için önemli birer stratejik ortak olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada Türkiye ve Avrupa Birliği Enerji Sektörlerinin durumuincelenmiştir. Birinci bölümde, Türk Enerji Sektörü 1963-2005 döneminikapsayacak şekilde tüm boyutları ile analiz edilmiştir. kinci bölümde enerjisektörünün sektörlerarası ilişkideki yeri girdi-çıktı tabloları yardımıyla ortayakonulmuştur. Üçüncü bölümde, Avrupa birliği enerji sektörü 1990-2005 döneminikapsayacak şekilde derinlemesine incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Gri ModelGM(1,1) ve GM(1,N) yardımıyla Türkiye'nin Elektrik Enerjisi Talep Projeksiyonuyapılmıştır. Bununla beraber, bahsedilen ilk tahmin modeli Fourier Dizisiyardımıyla düzeltilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTTHE STRUCTURAL HARMONIZATION PROBLEM OF THE ENERGYSECTOR IN THE CONTEXT OF TURKEY?S MEMBERSHIP TO THEEUROPEAN UNIONYalçın ELMASMSc. ThesisDepartment of EconomicsAdviser : Asst. Prof. Dr. Erdoğan KOT LAugust, 177 PagesAccess to energy is fundamental to the economical lives of every countries.In this respect, sustainable, cheap and secure energy is very important. Turkey isalso affected threats to the security of energy supply, higher prices and climatechange. However, Turkey and The European Union are essential strategic partnersto tackling to shared problems.In this study, the position of Turkish and European Union Energy sectors isinvestigated. In the first chapter, the Turkish Energy Sector is analyzed alldimension for the period of 1963-2005. In the second chapter, the position of energysector in inter-sector reletions is explained via input-out put tables. In the thirdchapter, the Energy Sector in European Union is deeply investigated for the period of1990-2005. In the fourth chapter, the electricty demand projection of Turkey is madeby Grey Model GM (1,1) and GM (1,N). However, former prediction model isimproved via Fourier Series.