Teknolojik değişim sürecinde devletin rolü
The Role of state in the technological changing process
  1. Tez No: 189620
  2. Yazar: ÖMÜR ŞAMİLOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERAP DURUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: novasyon, Teknoloji, Teknoloji Merkezleri, Teknoparklar, AR-GE, Innovations, Technology, Technological Centers, Tecno-parks, R&D
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ivÖZETTEKNOLOJ K DEĞ Ş M SÜREC NDE DEVLET N ROLÜŞAM LOĞLU, ÖMÜRYüksek Lisans Tezi, ktisat Anabilim DalıTez Danışmanı:Yard.Doç.Dr. SERAP DURUSOYEylül, 2006 XIII + 173 SayfaBu çalışmada, teknolojik değişim sürecinde devletin rolü yeniden ele alınarak kamukesiminin (devletin) bu süreçte ne derece etkin olabildiği sonucuna ulaşılmaya çalışılmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bilim ve teknoloji politikasına teorik,ulusal ve uluslararası yenilik sistemi bağlamında kuramsal olarak inceleme yapılmayaçalışılmıştır. kinci bölümde savunuya gelişme perspektifi bağlamında bakılarak sanayiteknoloji işbirliğinde devletin ve özel sektörün rolü karşılaştırılarak teknolojik ilerlemedeistihdam, eğitim, rekabet gücü ve gelişmiş ülkeler üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Son bölümdeteknoloji ve yenilik politikalarında geçmişten günümüze Türkiye, Türkiye'ye düşen görev veTürkiye için model önerisi sunulmuştur. Özel ve kamu kesimin teknolojik değişim süreciiçerisindeki rolü ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklılık göstermiştir. Bu rol gelişmişülkelerde kendini özel sektör lehinde baskın olarak hissettirirken, teknolojik yenilikfaaliyetlerinin gelişmediği az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kamudan bilim, teknolojive sanayiye aktarılan payın fazla olması kamu kesiminin rolünün ağır olması sonucunaulaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTTHE ROLE OF STATE IN THE TECHNOLOGICAL CHANGINGPROCESSŞAM LOĞLU, ÖMÜRThe Thesis of MA, The Department of EconomySupervisor: Assistant Professor Dr. SERAP DURUSOYSeptember, 2006 XIII + 173 PagesWith this paper, we investigate the impact of government on the process oftechnological development. The paper consists of three sections. In the first section, we focuson the theory on which the scientific and technological policies based. This has been done inthe view of institutional approach. In the second section, we analyze the impact oftechnological development on employment, education, competition in public and privatesectors. Finally, the historical development of technological development in Turkey isanalyzed and, for Turkey, same policy suggestions have been developed. We concluded thatthe role of public and private sector in the course of technological development depends on theeconomies development level. Unlike developed countries, in the less developed countries, itis the government that leading the technological development.