Kur'an-ı Kerim'de İsbat-ı vacib delillerinin akliliği meselesi
The Mental concep of the proofs of the presence of Allah in the Koran
  1. Tez No: 189630
  2. Yazar: MEHMET ŞAŞA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELİM ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Kur'an-ı Kerim, İsbat, Delil, Kainat
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZETYüksek LisansKUR'AN-I KERİM DE İSBAT-I VACİB DELİLLERİNİN AKLİLİĞİMESELESİMehmet ŞAŞAFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Anabilim Dalı2006, Sayfa: XI+195İnsanoğlunun fıtratında hak veya batıl olan bir ilâha tapma, ibadet etme ve onayönelme hissi vardır. Bu inkar edilemeyecek his nedeniyle insanlık tarihi boyuncaAllah'ın varlığı ve birliği medar-ı bahs ve niza olmuştur. Bunun sonucunda da insanlararasında sınıflaşmalar ve gruplaşmalar meydana gelmiştir. Kimisi Allah'ın varlığınıkabul etmemiş, kimisi inkar edip bu iddiasında mücadele etmiş, kimisi batıl bir ilahınvarlığına inanmış ve kimisi de Hak bir ilahın varlığına inanmışlardır. Bu konu, sürekliolarak insanlığın gündeminde olduğu ve evrensel bir konu olduğundan, bunun üzerindeçalışmayı tercih ettik. Konuyu işlerken mümkün mertebe ulaşabildiğimiz kelamû vefelsefû eserlerden iönemli derecede istifade etmeye çalıştık.Giriş bölümünde, Varlık, Allah'ın varlığı, Akıl ve Allah'ı bulabilmede aklınrolünü araştırıp incelemeye çalıştık. Varlık kavramından Vacip olan Varlığa doğrugitmeyi daha uygun ve etkili gördüğümüzden dolayı, böyle bir sıralamayı tercih ettik.Birinci Bölümde, Allah'ın varlığını kabul etmeyen inkarcı akımlara karşıAllah'ın varlığını isbat konusunu ele almaya çalıştık. Hassaten bu inkarcı akımlarıbirinci bölümde ele almamızın sebebi, daha sonra gelen bölümlerde bu akımlara karşıkuvvetli deliller öne sürülerek okuyucunun zihninde soru işareti bırakmamaktır.İkinci Bölümde Kelam İlmi'nin ve Felsefe'nin isbat-ı vacib için kullandıklarıdelilleri icmalû olarak beyan etmeye çalıştık. Bununla beraber klasik delil olmamaklabirlikte Filozof Kant'ın, diğer delilleri bir kenara iterek ısrarla savunduğu ahlak deliliniele alkık.Üçüncü Bölümde ise, asıl bahsedeceğimiz konumuz için suyun kaynağısayılacak olan Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın varlığına delil olarak gösterilen hüccetleri,Kur'an merkezli olarak ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster licenseThe Mental Concept Of The Proofs Of The Presence Of Allah In The KoranMehmet ŞAŞATHE FIRAT UNIVERSITYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEDepartment of Basic Islam Sciences2006, page: XI+195The essence of mankind covers a tendency for believing in a god or asuperstitious being, man has a need to pray and to follow the way of his god. Throughthe history of mankind, this undeniable intention causes man to mention and discuss thepresence of Allah and his union. As a result of this, classes and groups have come intoexistence between people. Some haven?t accepted the existence of Allah, some havedenied him and stuck on their opinion by struggling, some have believed in asuperstitious being, and some have believed in a divine being. We?ve decided toresearch this topic because it?s continuously the main topic of mankind, and because it?suniversal. We?ve tried to have the utmost advantage of philosophical and Islamictheological sources while carrying out the research.We?ve dealt with the topic: tried to research and observe the role of mind infinding ?Being?, ?The Existence of Allah?, ?Mind?, and ?Allah?. We?ve preferred suchan arrangement in order because developing from ?Being? to the ?Required Being? wasmore suitable and impressive.In the first unit, we?ve tried to proving the existence of Allah against themovements which deny the existence of Allah. The main reason why we?ve especiallyimproved the movement of deniers in the introduction, is to inform the readersthoroughly by presenting exquisite opposing proofs in the following units.In the second unit, we?ve tried to explain that the proofs they?ve put forth didn?tsuffice to cancel the proofs of Islamic Theology and Philosophy. As a non-classicalevidence, we?ve also investigated the Ethic proof of the philosopher Kant whopertinently dismisses the other evidences.In the third unit we?ve researched the Koran as the source of water in the matterto prove the existence of Allah as our main topic. We?ve tried to explore it as a Korancentered topic.Key word: Allah, Kuran-ı Kerim, Evidence, Proof, Umivu