Mehmet Esad'ın Tahlili ve Tenkidi Tarih-i Edyan adlı eserinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Mehmet Esad's Tahlili ve Tenkidi Tarih-i Edyan named book transkribed and anllysed
- Tez No: 189646
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAMİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tarih-i Edyân, Mehmet Esad, Meşrutiyet Dönemi, Mehmet Esad, Religion of History, Period of Constitution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMehmet Esad'ın Tahlili ve Tenkidi Tarih-i Edyân Adlı Eseri'nin Trans-kripsiyonu ve Değerlendirilmesi.Halis BayındırFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim DalıDinler Tarihi Bilim Dalı2006, Sayfa: 88Bu çalışmada Osmanlı Devletinin son yıllarında az sayıda yazılan Dinler Tarihieserlerinden Tahlili ve Tenkidi Tarih-i Edyân adlı kitabın transkripsiyonu ve kısacadeğerlendirilmesi yapılmıştır.Medreselerde ve o zamanın üniversitesi Darülfünunda Dinler Tarihi hocalığı da yapmışolan Mehmet Esad adı geçen çalışmasını hem ders kitabı amaçlı hem de genel okuyucukitlesine hitaben yazmıştır. Daha ziyade Dinler Tarihine giriş mahiyetinde olan eser genelliklemetodolojik konular olan Dinler Tarihi'nin konusu, amacı, kapsamı, dinlerin ortaya çıkışı ileilgili nazariyeler ve bunların kısa değerlendirmeleri gibi mevzuları ele almıştır. Benzerlerigibi sadece birinci cildi yazılan kitabın devamı getirilememiştir.Adı geçen dönemde yazılan eserlerle metot ve muhteva bakımından hemen hemen aynıözelliktedir. Bazen genel değerlendirme yapması, terimlerin Latince karşılığını vermesi,dinlerin XX. Yüzyıl başlarındaki sayısal ve coğrafi dağılımını bildirmesi eseri diğerlerindenfarklı kılan başlıca özelliklerden biridir.Çalışma konumuz olan eser ülkemizdeki Dinler Tarihi araştırmalarının hangi aşamalardangeçtiğini ve XX. Yüzyıl başlarında Dinler Tarihi biliminin seviyesini ortaya koymasıbakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisMehmet Esad?s Tahlili ve Tenkidi Tarih-i Edyân Named Book Transkibed AndAnalysed.Halis BayındırThe Univercity of FıratSocial Science InstituteMain Science Branch of Science of philosopy And ReligionScience Branch of History of Religions2006, Page: 88+IVİn this study Mehmed Esad?s Tahlili And Tekidi Tarih-i Edyân his book transcriptionedand analysed that one of study e few at end period of Otaman.Mehmet Esad who teached at muslim teological school and Darülfünun other nameUnivercity, in this book aimed both for lecture book and people. Generally it propertied ntryReligion of History and touch uponed as intenton of Religion History, subject of religionHistory as methodological. This works don?t complete similar boks.The account of method and cntes similar other books for appoximately. Sametimesmaking analyise, explaning Latin terms, acguanting about XX. Century religioncontektualgeograpical and statistical his speciality.