Fourty five years of Turkish foreign policy towards Syria: Under the shadow of union of Soviet Socialist Republisc
Türk dış politikasında Suriye'nin kırkbeş yılı: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin gölgesinde
  1. Tez No: 188429
  2. Yazar: ÖZAY MURAT AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUR BİLGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Dış Politikası, Türkiye, Suriye, Sovyetler Birliği, Ortadoğu, Turkish Foreign Policy, Turkey, Syria, the Soviet Union, The MiddleEast
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZETTÜRK DIŞ POL T KASINDA SUR YE'N N KIRKBEŞ YILI:SOVYET SOSYAL ST CUMHUR YETLER B RL Ğ 'N N GÖLGES NDEAYDOĞDU, ÖZAY MURATYüksek Lisans, Uluslararası lişkiler BölümüTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nur Bilge CrissTemmuz 2004Bu tezde Türkiye-Suriye ilişkilerinin 1945 ila 1990 yılları arası incelenecekve iki ülke arasındaki ilişkilere Sovyetler Birliği'nin etkisi olup olmadığısorgulanacaktır. Her ne kadar akademik çevrelerde Türkiye'nin dış politikasında batıyanlısı bir tutum izlediği genel kabul görmüşse de Türkiye'nin Suriye'ye karşıizlediği politikalarda Sovyetler Birliği'nden kısmen etkilendiği de söylenebilir.Türkiye değişen yönelimlerle Suriye ve Ortadoğu devletleri ile ilişkilerkurmuş, bu değişen yönelimlerin çoğunluğunu batı ile uyum içinde olmak için tatbiketmiştir. Ama Suriye'nin Ortadoğu'da Sovyet taraftarı bir devlet olması ve SovyetlerBirliği'nden geniş destek bulmasından dolayı, Türkiye Suriye'ye karşı izlediği dışpolitikalarda Sovyetler Birliği her zaman önemli bir yer tutmuştur. Türk dışpolitikaların Sovyet tehdidinden kaynaklandığı fikri yaygın olsa da gerçekte TürkiyeSovyet tehdidini kendisi iç ve dış politika amaçları için kullanmıştır. Aksine,özellikle 1960 sonrası politikalarda, Türkiye kendi ulusal çıkarları korumak için Arapülkeleri yakınlaşma tesis ederken, Sovyetler Birliği ile olan ilişkilerini degeliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFOURTY FIVE YEARS OF TURKISH FOREIGN POLICYTOWARDS SYRIA:UNDER THE SHADOW OFUNION OF SOVIET SOCIALIST REPUBLICSAYDOĞDU, ÖZAY MURATM.A., Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Nur Bilge CrissJuly 2005This thesis analyzes the Turkish-Syrian relations between 1945 and 1990 andexamines whether there was an influence of the Soviet Union or not in relationsbetween both states. Although Turkish foreign policy was accepted as pro-westernoriented policy by academic environment, it can be said that Turkey was partlyinfluenced by the Soviet Union in its policy towards Syria.Turkey established relations with Syria and Middle Eastern states in varyingapproaches, and adopted these approaches in order to be in harmony with the West.However, the Soviet Union was important in Turkish foreign policy towards Syriabecause Syria was a Soviet advocate in the Middle East and was supported widely bythe Soviet Union. Although the opinion of the Turkish foreign policy was stemmedfrom the Soviet Union was widespread, Turkey used the Soviet menace for itsdomestic and international interests. On the contrary, especially in post-1960policies, Turkey improved its relations with the Soviet Union while it establishedrapprochement with Arab states in order to keep its national interests.