Hastanelerde biyomedikal klinik mühendislik hizmetlerinin tıbbi cihaz kullanıcıları ve yöneticiler bazında değerlendirilmesi ve DEÜ hastanesi uygulaması
The Evaluation of medical instrument operators and hospital managers for biomedical clinic engineering services in hospital and the application of Dokuz Eylül University hospital
- Tez No: 189702
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER MENDERES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Biyomedikal Mühendislik Hizmetleri, Tıbbi Cihaz, Teknoloji, Yönetim
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tezli Yüksek Lisans ProjesiHastanelerde Biyomedikal Klinik Mühendislik Hizmetlerinin Tıbbi CihazKullanıcıları Ve Yöneticiler Bazında Değerlendirilmesi Ve DEÜ HastanesiUygulamasıDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİşletme Anabilim DalıHastane ve Sağlık Kuruluşları Yönetim ProgramıBüyük bir hızla devam eden bilimsel ve teknolojik gelişmeler, bütünbilim dallarını ve uygulama alanlarını olduğu gibi, tıp ve sağlık alanını daönemli ölçüde etkilemiştir. Mühendisliğin ve teknolojinin klinik ihtiyaçlarauyarlanmasıyla hastalara sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi yükselmiştir.Gelişen teknolojiye paralel olarak tıbbi uygulamaların daha bilimsel ve teknikhale gelmesi, tıbbi donanımın gittikçe daha gelişmiş bir düzeye ulaşması veileri teknoloji ürünü tıbbi cihazların hastanelerde yoğun olarak kullanılması birtakım sorunları da beraberinde getirmiştir.Hastanelerin verimliliği ve hizmet kalitesi bakımından sadeceyatırımların akılcı olarak yapılması değil, satın alınan tıbbi teknolojinin tamzamanlı çalıştırılması, kullanım sırasında periyodik bakım, onarım vekalibrasyonları ile kullanıcı eğitiminin yapılması, bunun sonucunda da artanmaliyetlerin akılcı yönetimiyle hizmet kalitesinin optimizasyonununsağlanması önemli bir sorumluluktur. Bu açıdan teknolojiyi kullanan sağlıkpersoneli ile bunu üreten teknik elemanlar arasında aracılık göreviniüstlenecek, olayları hem tıbbi hem de mühendislik açıdan değerlendirebilecek,tıp ve elektro-mekanik mühendisliğin ara kesitini oluşturan BiyomedikalMühendislik Hizmetlerinden yararlanılması kaçınılmaz olmuştur.Biyomedikal Mühendislik Hizmetleri, özellikle üniversitehastanelerinde; hastane hizmetlerinin kalitesini yükseltmek, en moderndonanıma sahip olmak, tıbbi teknoloji maliyetini kontrol altında tutup, maliyet-etkin bir işletme anlayışı oluşturmak gibi hedefler nedeniyle geniş uygulamaalanları bulmuştur.Bu çalışmada, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesinde verilenBiyomedikal Klinik Mühendislik Hizmetlerinin tıbbi cihaz kullanıcıları vehastane yöneticileri tarafından değerlendirilmesinin sağlanması ve mevcutuygulamanın durumunun tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Master of Degree With ThesisDokuz Eylül Üniversitesiİnstitute of Social SciencesProgramme of Hospital And Health İnstitutionsScientific and technological developments that are going on very fastaffected not only the whole branches of science and their application fields butthe field of health and medicine as well. The service of health offered(presented) to the patient increased its quality by means of the adaptation of theengineering and technology to clinic needs. In addition to the developingtechnology; medical applications became more scientific and technical, medicalequipment gradually reached a very developed level, and these medicalequipments are being used intensively in our hospitals. These events caused bigproblems at the same time.It?s a big responsibility to have the investments wisely, to run the medicaltechnology properly, to have the periodic maintenance, repairs and calibrationcheck. In terms of this, it is inevitable to take advantage of BiomedicalEngineering Services that must have the duty of mediator between the medicalpersonnel and the technical workers, which can evaluate the events by means ofmedicine and engineering.Biomedical Engineering Services, especially in University Hospitals, hadgotten great application fields in order to increase the quality of hospitalservices, to have the most modern equipment and to be able to control the costof technology.In this study, supplying the evaluation of Biomedical Clinic EngineeringServices given in 9 Eylül University Hospital by the operators of medicalinstruments and the managers of hospital and to prove the present applicationsare intended.Key Worlds : 1) Hospital 2) Biomedical Engineering Services3) Medical Instrument 4) Technology 5) Management