Örgüt kültüründe halkla ilişkiler ve itibar yönetimi: Ege ve Akdeniz bölgelerindeki turizm işletmeleri örneği
Public relations and reputation management in organizational culture: An example of Aegean and the Mediterranean region tourism organizations
  1. Tez No: 189701
  2. Yazar: MURAT USTA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İGE PIRNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, İşletme, Public Relations, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla lişkiler, Kültür, maj, Kimlik, tibar, tibar Yönetimi, Public Relations, Culture, Image, Identity, Reputation, Reputation Management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzün yoğun rekabet koşullarında ürün ve hizmetlerinitüketicilere ulaştırmak isteyen çok sayıda işletme bulunmaktadır. Gün geçtikçede bu kurumlara yenileri eklenmekte, aynı zamanda pazarlarda büyümektedir.Üretim maliyetlerinin oldukça düşmesi ve üretim faktörlerinin gelişenteknolojik alt yapıdan daha fazla yararlanması sayesinde, birçok ürünün çeşitliişletmeler tarafından daha kaliteli ve kitlesel üretilmesi mümkün olmaktadır.Farklı işletmeler tarafından üretilen benzer ürünlerin kalitesi, öncekidönemlerde olduğu kadar birbirlerinden farklı olmamaktadır. Büyük ve isimyapmış işletmeler küçük ölçekli işletmeleri yoğun rekabet koşullarında dikkatealmak zorunda kalmaktadır. Tüketicilerin de gün geçtikçe artan bilinçlitüketim davranışları büyük, küçük tüm işletmeleri daha iyi ürün/hizmetvermeye zorlamaktadır. Bu nedenle, işletmeler farklılıklarını ürün temelindegösterememekte; ürün ya da hizmetlerini daha farklı stratejilerle pazarlamaya,tüketicilerin zihinlerinde farklı imaja sahip olma çabasına girmektedirler.Oluşturulan imaj reklam, promosyon gibi pazarlama çabalarıyla önemi daha iyianlaşılan halkla ilişkiler faaliyetlerinden de yararlanılmaktadır. Günümüzdehalkla ilişkilerin bir unsuru olan itibar yönetimi, en az imaj çabaları kadarönem kazanmaya başlamaktadır.Özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren turizm işletmeleri itibaryönetimini ve değerlerine daha fazla dikkate almak zorundadırlar.Bu çalışma özellikle itibar yönetimini kuramsal açıdan incelemek, turizmendüstrisinde faaliyet gösteren kurumların itibar yönetimi ile ilgilidüşüncelerini saptayarak bazı öneriler getirebilmek üzere tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are a lot of organizations aiming to convey their products andservices to the consumers in today?s intense competitive conditions. In time,there has been a rapid increase in the number of such organizations.The drastic decrease in production cost and production factors? betterutilization of the advantages of technological infrastructure have led to easierproduction of many products by various organizations.Similar products manufactured by different organizations do not displayas much variety as the ones in the past in terms of quality. Well-knownorganizations have been forced to consider the small-scale ones in today?scompetitive conditions. The increasingly conscious consumer behavior of thecustomers have forced all organizations, either large- or small-scaled, to providegoods and services of higher quality. Therefore, organizations find it hard toreflect their differences on their products and they choose to come up withdifferent strategies of marketing their products and create a unique image onthe consumers? minds. The image is now created through various marketingstrategies, namely advertisements and promotion, and also the organizationshave now realized the importance of public relations much more than before.The credibility management, which is today an important factor of publicrelations, has started to gain as much importance as image creation.The tourism industry involved particularly in the service sector has hadto attach much more importance to the values of credibility management.The purpose of this study is to identify the perceptions/opinions oforganizations involved in tourism sector about credibility management and tosubmit various suggestions.