Avrupa Birliği eğitim politikasında mesleki turizm eğitimi yaklaşımı ve Türk turizm eğitimine uygulanabilirliği
Approach of vocational tourism education within European Union education politics and applicability to Turkish tourism education
  1. Tez No: 189762
  2. Yazar: MELEK ECE ÖNCÜER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALP TİMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Eğitim, Mesleki Eğitim, Turizm Eğitimi, Avrupa Birliği'nde Turizm EğitimiII, Tourism, Education, Vocational Education, TourismEducation, Tourism Education in European UnionIIIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
ÖZETDoktora TeziAvrupa Birliği Eğitim Politikasında Mesleki Turizm Eğitimi Yaklaşımı ve TürkTurizm Eğitimine UygulanabilirliğiMelek Ece ÖNCÜERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTurizm İşletmeciliği Anabilim DalıTurizm, temel öğesi insan olan ve emek-yoğun tarzda üretim yapan birsektördür. Ülkeler, bölgeler ve toplumlar arasında sosyal ve kültürelfarklılıkları ortadan kaldırmaya yardımcı bir sektör olup dinamik bir yapıyasahiptir. Özellikle ekonomiye katkı sağlayıcı ve kültürleri bir araya getiriciyapıya sahip olması nedeniyle turizm, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler içinolduğu kadar, Avrupa Birliği ve tüm dünya için de önemli bir sektördür.Dünyada yaşanan ekonomik durgunluğa karşın turizm sektörü, sürekli birilerleme ve büyüme eğilimi içindedir.Türkiye'de turizm sektörünün gösterdiği olumlu gelişme seyri, turizmişletmelerini nicel ve nitel yönden geliştirirken, bu işletmelerde çalışacakbireylerin de eğitim ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Turizm hizmetlerininkalitesinin önemli unsurlarından biri insan kaynaklarının eğitimidir.Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan Türkiye, çeşitli düzenlemelerleBirliğe uyum sağlama çalışmalarını yürütmektedir. Avrupa'daki eğitimsistemleri içinde özellikle mesleki turizm eğitim sisteminin sürekli bir değişimiçinde olduğu görülmektedir. Bu nedenle çalışmada, Avrupa Birliğiülkelerindeki mesleki turizm eğitim yapıları incelenmektedir.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Avrupa Birliği veAvrupa Birliği-Türkiye ilişkileri, ikinci bölümde ise eğitim, mesleki turizmeğitimi, Avrupa Birliği'nde uygulanan eğitim ve mesleki eğitim programları ileilgili teorik bilgiler verilmektedir. Üçüncü ve son bölümde, Birlik ülkelerindekimesleki turizm eğitim yapıları incelenmekte ve Türk turizm eğitiminde meslekieğitimin Avrupa Birliği koordinasyonlu yeniden yapılandırılmasına ilişkin biröneri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoctoral ThesisApproach of Vocational Tourism Education within European Union EducationPolitics and Applicability to Turkish Tourism EducationMelek Ece ÖNCÜERDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Tourism ManagementTourism is a typical labor intensive sector which human is the basicproduction component. With its dynamic structure, it might help to undosocial and cultural disparities between countries, regions and communities.Especially the value addition to economy and provision of cultural toleranceenhances its importance not only for developing countries such as Turkey butalso for European Union and for the rest of the world. Despite the globalrecession periods, tourism sector is constantly growing and developing.The positive acceleration of tourism sector in Turkey created aquantitative and qualitative improvement in tourism enterprises with agrowing need for education. One of the quality criterias of tourism services isthe education of human resources.At the stage of membership negotiations, Turkey is working onadaptation to EU norms. Among the educational systems, vocational tourismeducation is continuously changing in Europe. For this reason vocationaltourism education structure in European Union is studied.The study consists of three parts. In the first part EU, EU-Turkeyrelations, in the second part theoretical information about education, tourismeducation and EU?s educational and vocational education programs are given.The third and the last section, vocational tourism education in union countriesstructures are analyzed and a proposal concerning how Turkish vocationaltourism education with EU coordination can be restructured is presented.