Türkiye'de gündelik (plansız) yaşam pratiklerinin çözümlenmesi: Yamalı toplum
Analysing that informal life practises in Turkey: patched society
  1. Tez No: 190052
  2. Yazar: KAAN AYDINGÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECEP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yama, sivillik, görecelik, yamalı toplum, yamalı yapısalcılık, dönüşüm, Patch, civizilation, relativity, patched society, patched structuralism, transformation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Toplum, sürekli dönüşüp kendini her süreçle tekrar üreten; çoğu zamanfarklılıkların birliktelikle, çatışmaların uzlaşmayla sonuçlandığı birleşmedir. Toplumdönüşüm süreci içerisindeyken hareketini sağlayan küçük eklentiler alır. Bu eklentilerdoğal dönüşüm-değişim sürecinin bir parçası olabilir veyahut da iradi olarak toplumsalyapıya eklenmeye çalışılır. şte bu eklentiler ?yamalar?dır. Yamalar birçok şekildegözlenebilir. Fakat ?sorun saklayan? ve ?karantina? işlevi olan yamalar, yapıyı sıkıntıyasokan oluşumlar sergiler. Çünkü bu iki yama türü sorunları insanların görüş alanındansoyutlar ya da sorunların soyutlanması (göz ardı edilmesi) için yönetenler tarafındankullanılır. şte bu eklentiler nedeniyle sorunlu veya sorunsuz olsun ?yamalı toplumlar?ortaya çıkar. Genel anlamda yamaların önüne geçilemez. Nitekim ?yamalanma?dönüşümün bir gereğidir. Çünkü yamalar yapıların hareketliliğini sağlayan temelunsurlardır. Yapı gerekli olanları içselleştirir ve sonuçta yapı kendini yenilemiş veyatekrar kurmuş olur. Diğer taraftan yapının içselleştiremediği yamaların her halükârdakabul edilmesi için yapılara baskı yapıldığında ise yamalar görünür kılınır yani sorunlubirer bölge halini alır.
Özet (Çeviri)
The society, which continiously changes and reproduces itself in every process,is a coalescense where differences result in unity and conflicts in concensus. The societyreceives slight additions that provides an activity during the transformation process.These additions might be a part of the transformation-alteration process or they try toparticipate in the social structure volitionally. These additions are called ?patches?.Patches can be observed in many ways. However, the patches which hide problems andfunction as quarantine cause trouble with the structure as those two types of patchesabstract the vision or they are used by the governors in order to abstract (or undervalue)the problems. The result is ?patched societies? because of these problematic or non-problematic additions. In general, patches can not be prevented. However, ?patching? isthe necessity for transformation as the patches are the basic components which enableactivity for the structures. The structure internalizes the necessary items and finally, thestructure renews or rebuilds itself. On the other hand, when the structures are forced toaccept the patches that can not be internalized, the patches reveal. That is, they turn intoa problematic zone.