Türk eleştiri geleneğinde Asım Bezirci
Asim bezirci in traditional of Turkish criticism
  1. Tez No: 190106
  2. Yazar: ŞENAY TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIKA DİLEK YALÇIN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asım Bezirci, elestiri, nesnel elestiri, bilimsel elestiri, Marksist elestiri, Asım Bezirci, criticism, objective criticism, scientific criticism, marxistcriticism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 314
Özet
Türk edebiyatının batılı anlayısta bir elestiriyle karsılasması ilk olarak Tanzimat dönemindeolur. Bunu izleyen süreçlerde elestiride kuramsallasma çalısmaları da dikkat çeker.Türk edebiyatında elestirinin kuramsallasma sürecinde 1960'lı yıllar oldukça önemlidir. Budönemde elestiriye ?nesnellik?, ?bilimsellik? gibi özellikler de eklenerek elestiri denemedenayrı bir tür olarak algılanmaya baslanmıstır.1960'lı yıllarda elestirinin nesnellesmesi sürecinde en çok çalısan elestirmenlerden biri deAsım Bezirci'dir. O, getirdigi elestiri anlayısıyla, elestirimize nesnel, aynı zamanda toplumcubir bakıs açısı kazandırmıstır.Çalısmamızda Asım Bezirci'nin elestiri anlayısını her yönüyle ortaya koymak için ?Giris?bölümünde Türk edebiyatında elestiri kavramını genel olarak ele aldık. Arkasından yazarın buelestirel süreçteki yerini netlestirmek için bütün eserlerine tek tek deginme geregi duyduk.Tezimizin içindeki bölümlemelerde de onun eserlerinde degindigi konuları esas aldık.Birinci bölümde yazarın sahıs monografisi kitaplarını inceleyerek yakaladıgımıznesnel/bilimsel bakıs açısını ortaya koymaya çalıstık. Aynı yöntemi ikinci, üçüncü vedördüncü bölümlerde inceledigimiz öykü, roman ve siir elestirilerinin bulundugu kitaplara dauyguladık.Yazarın elestiri anlayısının dünya görüsüyle sıkı baglantısı oldugunu bildigimizden, elestirianlayısını tespitte bize yardımı olur düsüncesiyle çeviri ve derleme eserlerini de besinci vealtıncı bölümlerde ele aldık. Buradan yansıyan nesnel/bilimsel elestirel bakıs açılarınıkavramayı denedik.Çalısmamızın son bölümüne ekledigimiz ?Sonuç? bölümünde tespit ettigimiz nesnel/bilimselelestirel bakıs açısına yönelik gerçeklere genel olarak degindik.Çalısmamızın en sonuna Türk edebiyatındaki elestirel süreçlere açıklık getirebilecegini veAsım Bezirci'nin elestiri anlayısını anlamamızı saglayacak bir kaynakça koymaya çalıstık.
Özet (Çeviri)
The encountering of turkish literature with criticism in the western conseption occurs, the firsttim, during political reforms made in the Ottoman State in 1839. In the period of timefollowing this, the practices of getting theoretical in the criticism also draws attention.The 1960s are of great importance in the process of getting theoretical of the criticism in theturkish literature. Also, by adding the features such as ?objectivity? and ?being scientific?,criticism, in this period, has been started to be perceived as a different genre from the essay.One of the critics, working a lot in the process of the objectivation of the criticism in the1960s, is Asım Bezirci. He, with the understanding of the criticism he brought forth, made ourcrticism gain an objective and also socialist point of view.In our work, we approached generally the concept of ?criticism? in turkish literature in theintroduction part so as to introduce Asım Bezirci?s sense of criticism at all points. Then, weneeded to touch on all of his works one by one in order to clarify the place of the writer in thiscritical period. We took the topics he dealt with in his works as the basis also in the parts ofour thesis.n the first part, we tried to put frorth the objective and scientific point of view of the writerwhich we obtained by viewing the books of individual monograph. We applied the samemethod to the books where narrative, novel, and poem take place which we have analyzed inthe second, third an fourth parts.As we know that the understanding of criticism of the writer has a strong connection with hisworld view, we approached his works of translation and compilation in the fifth and sixthparts with the thought that it would be useful in determining his understanding of criticism.We tried to apprehend the objective and scientific critical point of view reflecting from this.n the ?results? part taking place at the and of our work, we touched on the general facts aboutobjective and scientific critical point of view that we ascertained. We tried to provide abibliography at the end of our study that will help us to understand Asım Bezirci?sunderstanding of criticism and that may enlighten the critical periods of the turkish literature.