The effect of the timing of pre-reading activities on students' reading comprehension
Okuma öncesi aktivitelerinin zamanlamasının öğrencinin okuduğunu anlaması üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 190129
  2. Yazar: PELİN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JODEE WALTERS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma öncesi aktiviteleri, zamanlama, yukardan aşağı işlemleme, şema teorisi, bilişsel yük teorisi, Pre-reading activities, timing, top-down processing, schema theory, cognitive load theory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma (a) okuma öncesi aktivitelerinin zamanlamasının, okuduğunu anlama üzerindeki etkisini, bu aktiviteleri okumaya başlamadan bir gün önce ya da okumaya başlamadan hemen önce vererek incelemiş ve (b) öğrencilerin okuma öncesi aktivitelerinin zamanlaması ile ilgili görüşlerini araştırmıştır. İki alt-orta düzey ve iki orta düzey sınıf çalışmaya katılmıştır. Çalışmaya katılan bu dört sınıf, iki hafta boyunca aynı uygulamalardan geçtiği için, hem kontrol hem de deney grubunu oluşturmaktadırlar. İki hafta süren çalışmada, her sınıfta aynı iki okuma parçası kullanılmıştır (A ve B parçaları). Her grup öğrenciye uygulanan okuma öncesi aktiviteleri de aynıdır (tartışma-beyin fırtınası, kelime eşleştirme, video seyretme). Çalışmanın ilk haftasında, hem alt-orta düzeyden hem de orta düzeyden ilk iki grup öğrenciye, okuma öncesi aktiviteleri, A parçasını okumadan bir gün önce verilmiş, aynı iki düzeyden diğer iki grup öğrenciye ise okuma öncesi aktiviteleri A parçasını okumadan hemen önce verilmiştir. Çalışmanın ikinci haftasında, alt-orta düzeyden ve orta düzeyden ilk iki grup öğrenciye okuma öncesi aktiviteler B parçasını okumaya başlamadan hemen önce verilmiş, aynı iki düzeyden diğer iki grup öğrenciye ise okuma öncesi aktiviteler B parçasını okumadan bir gün önce verilmiştir. Her uygulamanın sonunda, öğrencilerden, okudukları parçanın Türkçe özetini çıkartmaları istenmiştir. Uygulamanın sonunda, rasgele seçilen sekiz öğrencinin okuma öncesi aktivitelerinin zamanlaması ile ilgili düşünceleri hakkında bilgi edinmek için bire bir görüşmeler yapılmıştır.Araştırma sonuçları, okuma öncesi aktiviteleri, parçayı okumaya başlamadan hemen önce yapan öğrencilerin, parçayı okumadan bir gün önce yapan öğrencilere göre daha iyi performans gösterdiklerini ortaya çıkartmıştır. Ayrıca, okuma parçası zor ise, okuma öncesi aktivitelerinin, etkili bir biçimde zamanlanmasının alt düzeydeki öğrenciler açısından önemli olduğu görülmüştür. Öğrencilerle yapılan bire bir görüşmeler sonucunda ise, çalışmanın kullandığı okuma öncesi aktivitelerinin (tartışma-beyin fırtınası, kelime eşleştirme ve video seyretme) öğrencilerin okuduğunu anlaması üzerinde önemli bir etkisi olduğu ortaya konmuş ve öğrencilerin okuma öncesi aktivitelerinin zamanlaması konusundaki tutumlarının karışık olduğu görülmüştür. Yapılan bire bir görüşmeler aynı zamanda öğrencilerin eğitim metotlarının çeşitliliğine karşı gösterdikleri farklı tepkileri de ortaya çıkartmıştır. Öğrencilerin birbirinden farklı tercihlerinin, farklı öğrenme stillerinden kaynaklandığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigated (a) the effects of the timing of pre-reading activities on students? reading comprehension when they were conducted either one day before reading a text or immediately before reading a text, and (b) the students? attitudes to the effectiveness of pre-reading activities with respect to their timing. Two pre-intermediate and two intermediate classes participated in the study. The study used a within-subjects design in which all four classes acted as their own control and experimental groups since they all received both treatments in two weeks. During the two-week study, two texts were used (Text A and B). The pre-reading activities used for each group of students were the same (class discussion-brainstorming, vocabulary matching and video watching). In the first week of the experiment, treatment group A both in the pre-intermediate level and the intermediate level, was given pre-reading activities one day before reading text A, and treatment group B in both levels, was given pre-reading activities immediately before reading text A. In the second week, treatment group A was given the pre-reading activities immediately before reading text B, and treatment group B was given the pre-reading activities one day before reading text B. After each treatment, the students were asked to write a summary in their L1 about the texts they had read, as a post-test. Following the treatment, the self-reports of eight randomly chosen participant students in the form of post-treatment semi-structured interviews, were taken to explore their attitudes towards the timing of the pre-reading activities.The data analysis showed that when pre-reading activities were done immediately before reading a text, the students performed better in their post-tests than when the pre-reading activities were done one day before reading a text. The study also revealed that effective timing of pre-reading activities might be more important for lower level students when a text is difficult. The analysis of the interviews demonstrated that the pre-reading activities that the study used were effective for students? comprehension; the attitudes of the students about the timing of the pre-reading activities were mixed. The interviews also revealed students? different reactions to variations in teaching methods. It was speculated that their different preferences were due to their different learning styles.