Sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışlarının önlenmesi ve giderilmesine ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri -Edirne ili Merkez, Uzunköprü ve Havsa ilçeleri örneği-
The teachers and the students' views about preventing and removing disapproved student behaviours in classroom environment
  1. Tez No: 190218
  2. Yazar: CEMİLE KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSEL ÖRÜKLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışların Önlenmesi, stenmeyen Davranışların Giderilmesi, Classroom Management, Preventing Disapproved Behaviour, Removing Disapproved Behaviour
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırmanın amacı; lköğretim Okullarında sınıf-içi istenmeyen öğrencidavranışlarının önlenmesi ve giderilmesine ilişkin ?Sınıf Öğretmeni? ve ?Öğrenci?görüşlerinin analizini yaparak yorumlamak ve gerekli durumlarda önerilerdebulunmaktır.Araştırmanın evrenini, 2005-2006 öğretim yılında Edirne ili Merkez, Havsave Uzunköprü ilçelerinde bulunan lköğretim Okulları oluşturmaktadır. Örneklem,Edirne iline bağlı Merkez, Havsa ve Uzunköprü ilçelerinde bulunan 15 ilköğretimokuludur.Verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından anket hazırlanmıştır.Anket, sınıf-içi istenmeyen öğrenci davranışlarının önlenmesine ilişkin 32 madde,sınıf-içi istenmeyen öğrenci davranışlarının giderilmesine ilişkin 13 madde; toplam45 maddeden oluşmaktadır. Sınıf Öğretmenlerine verilen ankette, bağımsızdeğişkenlere (cinsiyet, öğrenim durumu, mesleki kıdem, öğrenci sayısı) ilişkin 4madde yer almaktadır. Anketin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır.Anketin geçerliği için uzman görüşleri alınmıştır. Güvenirliği ölçmek için ?CronbachAlpha? uygulanmış ve anketin güvenirlik katsayısı α =.84 bulunmuştur. Anket, 136sınıf öğretmeni ve 273 beşinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Uygulanan anketleelde edilen verilerin analizinde frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( x )hesaplaması yapılmış, gruplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemekiçin Tek Yönlü Varyans Analizi ve t Testi'nden yararlanılmıştır.Sınıf-içi istenmeyen davranışların önlenmesine ilişkin olarak öğretmen veöğrenci görüşleri arasında 0,05 düzeyinde anlamlı bir fark bulunmuştur.Sınıf-içi istenmeyen davranışların giderilmesine ilişkin olarak öğretmen veöğrenci görüşleri arasında 0,05 düzeyinde anlamlı bir fark bulunmuştur.Sınıf-içi istenmeyen davranışların önlenmesi ve giderilmesine ilişkinöğretmen görüşleri arasında bağımsız değişkenler (cinsiyet, öğrenim durumu,mesleki kıdem ve sınıftaki öğrenci sayısı) açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.Sınıf Yönetimi, stenmeyen Davranışlar, stenmeyen
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ascertain ?the classroom teachers? and ?thestudents?? views about preventing and removing disapproved student behavioursbeing faced in classrooms at of primary schools.The universe of the study consists of the whole primary schools in Edirne in2005-2006 Academic Year. The sample is 15 primary schools in the city Centre andHavsa and Uzunköprü towns bounded to Edirne centre.With the purpose of gathering the data, an inquiry was prepared by theresearcher. The inquiry includes with a total of 45 subjects about preventing andremoving disapproved student behaviours in classroom and 4 subjects about theprivate information of the teachers. The reliability and validity analysis of the inquirywas done for the validity of the inquiry. The expert veiws were taken. In order tomeasure the reliability of the inquiry, ?Cronbach Alpha? was used and the multiplenumber of the inqury was found α =.84. The inqury was applied to 136 classroomteachers and 273 fifth grade students. In data analysis, frequency (f), percentage (%),arithmetic average ( x ), if there is a difference among independent groups, One WayVariance Analyse and t test were used.It is found that to remove disapproved student behaviours in classroom, theteachers make eye-contact with the students; warn them orally; ask questions aboutthe lesson; talk to them one by one; sometimes pretend not to see their behaviours;meet with their parents; change their seats and give them new responsibilities.A meaningful difference was found between the views of the teachers andthe students related to preventing disapproved student behaviours in classroom.A meaningful difference was found between the views of the teachers andthe students related to removing disapproved student behaviours in classroom.No meaningful difference was found related to the independent variables(sex, graduation state, vocational priority and the number of students in classroom)among the teachers? views about preventing and removing disapproved studentbehaviours in classroom.