Kayseri'de ticaret dili
Language of trade in Kayseri
  1. Tez No: 190327
  2. Yazar: ÖZGÜR KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ARGUNŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Ticaret, Sözcük, Deyim, Atasözü, Kayseri, Trade, Words, Idiom, Proverb
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kayseri'de ticaret hayatı kendine mahsus bazı özellikleri bünyesinde taşımaktadır.Şehrin oldukça köklü bir ticari geçmişinin bulunması ve şehir halkının önemli birkısmının geçimini ticaretten sağlıyor olması bunda başlıca etkendir.Ticaretin, şehir hayatında önemli bir yere sahip olması, başka yönlerde de kendinigöstermiştir. Bunların başında kullanılan dil gelir. Türkçe bu şehirde, ticaretle iç içegelişen ve işlenen, ticaretin bazı önemli ayrıntılarını ustalıkla yansıtan bir ticaret diliolmuştur.Zengin anlam dünyasını, kullanıcısının kıvrak ticarû zekâsıyla birleştiren Türkçe Kayseriticaret hayatında yeni boyutlar kazanmış, kullanıcısına geniş olanaklar tanıyarak, ifadezenginliği sağlamıştır.Gerek alışveriş sırasında, gerek dükkân içindeki unsurların ve ticarû eşyanın tanımındave gerekse ticaretle ilgili durum, davranış ve kuralların ifade edilmesinde Türkçe,günlük konuşma dilinin kısmen dışında yeni bir anlam ve anlatım dünyasıoluşturmuştur.Bu dünya, bazen Türkçenin işlek yapım ekleriyle türetilen yeni kelimeler, bazenstandart dilde kullanılan ama bilinenden farklı bir anlam yüklenen kelimeler, bazen detamlama ve sözcük öbeklerinin kısaltılması ile oluşturulan, o tamlama ya da öbeğintaşıdığı anlamı yansıtan kelimeler şeklinde karşımıza çıkmaktadır.Zengin ve hareketli ticaret hayatı, kendi deyimlerini de oluşturmuş, uzun bir ticarûgeçmişin kazandırmış olduğu tecrübeler ticaretle ilgili birçok deyim ve atasözünü ortayaçıkarmıştır.Çalışmamız, bahsi geçen kelime, deyim ve atasözlerinin anlamını, hangi alanlarda venasıl kullanıldığını içermektedir.
Özet (Çeviri)
Trade life in Kayseri has some distinctive features. This is because of city?s having along trade history and trade?s being the main job of many in the city.Trade?s holding an important place in city effects many things. One of them is thelanguage. Having developed with and within the trade life, Turkish has become a tradelanguage that professionally reflects some important characteristics of trade.Turkish, a language that combines the rich meaning world with the intelligence ofspeaker, has gathered some new dimensions. Turkish offers great opportunities tospeakers and provides them with a rich explanation world.While shopping, defining the materials in the shop and expressing the situations,behaviours and rules in the trade area, Turkish has formed and explanation area that isnew and partially different from the daily language.New words formed by using some derivational affixes, words implying some differentmeanings other than its real one, some abbrevations that are formed by shortening wordgroups and that reflects the same meaning with them are parts of that explanation areadefined above.Rich and dynamic trade life has formed its own idioms. Thanks to the experiences ofthe long trade life many idioms and proverbs have emerged. This paper is about thesewords, idioms, proverbs and their functions in language.