Kırşehir abdallarının dini inançları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 190328
  2. Yazar: SAİM AYATA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HARUN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Abdallar, Kırşehir Abdalları, Ustalar, Alevû-Bektaşilik, Cem, Abdals, Kırşehir, Masters, Alevi-Bektaşilik, Cem
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Araştırmamızda verilerin tesbiti aşamasında katılma, gözlem, anket ve mülakat yöntemleriuygulanmıştır. Bir alan araştırması olan araştırmamızın konusunu Kırşehir il sınırları içindeyaşayan Abdalların dinû inanç ve uygulamalarının Dinler Tarihi açısından incelenmesioluşturmaktadır.Her ne kadar yaşayan inançların incelenmesi konu edinilmişse de etnolojik yapının, inançboyutunun tarih sürecindeki dayanakları da mümkün olduğunca gün ışığına çıkarılmayaçalışılmıştır.Araştırmamızın amacı, Kırşehir yöresinde yaşayan Abdalların dinû inanç ve uygulamalarınıtespit etmek; inanç ve uygulamaların karşılaştırmalı bir metotla inceleyerek dinû fenomenleriderinlemesine anlamaya çalışmak, yorumlamak, Dinler Tarihi Metodolojisi'ne göre tespitedilen dinû fenomenlerin üstlendikleri fonksiyonların, tarihû yöntem yardımıyla ortayakoymaktır.Türkmenlerin torunları olan, kendilerini ?Türkmen Abdalları? olarak ifade eden, bu yönleriyleyöredeki Abdallar denilen diğer gruptan (Kürt Abdalları) farklılaşan Abdallar (Ustalar) kapalıtoplum özelliğini koruyan bir topluluktur. nanç sistemleri senkretik diyebileceğimiz birözellik taşımakta olup, inançlarının sistemleşmediği görülmekte, farklılık ve çelişkilergözlenmektedir.Abdalların inanç ve uygulamalarının şekillenmesinde geleneksel Türk dini ve Sami dinlerininetkin oldukları görülür.Abdalların dinû inanç ve uygulamalarını ayrı bir din ve mezhep olarak göremeyiz.Peygamberlik konusunda tam bir netlik olmasa da Kur'an'la ilgili farklı görüşler bildirilse dekimlik olarak kendilerini Müslüman olarak tanımlamaktadırlar. Abdal inanç veuygulamalarını, halk Müslümanlığında, köy dindarlığında (köy Bektaşiliği) başka bir ifade ilekendini Hz. Ali'ye yakın hisseden topluluklarda görmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the stage of setting the data, participation, observation, survey and interview methods havebeen applied. The subject of our area research is to investigate the religious belief andapplications of Abdals, who have been living in the boarders of Kırşehir, in the respect ofreligions history.However the people?s believes is the subject of the research, the ethnologic structure, thebelief dimensions in the progression of history has also been tried to bring to light. The aim ofour research is to determine the religious belief and application of Abdals, to observe theirbelieves and applications with a comparative method in order to understand and interpret theirreligious phenomenon deeply and to bring up the functions of the religious phenomenon withthe help of historical method according to the methodology of religious history.The grandchildren of Turkomen, identify themselves as `Turkomen Abdals? and are differentfrom the Abdals in the area which are from the other group (Kurdish Abdals) and the Abdals(masters) preserve their close public feature. Their belief system has, which we can call, amixed feature, the belief hasn?t systemized. There are difference and contradictions.The shaping of the belief and application of Abdals, the Turkish language and Sami religionswere effective.We cannot think the religious belief and applications of Abdals as a separate religion anddenomination. However there is no clearness in their prophet and they have different opinionsabout Koran, they define themselves as Muslims in the identity. The belief and application ofAbdals can be defined as public Muslim, village religion, that is, they feel themselves close toCaliph Ali. As a result, with the Alaouites and Sunnis Turkish people share the same culture.