II. Katerina (1729-1796) döneminde Rusya müslümanları
The Rusian muslims in the realm of Katherina II. (1729-1796)
  1. Tez No: 190407
  2. Yazar: KADİR ŞIHVERDİYEV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II. Katherina, Rusya, Müslimanlar, Altınordu Devleti, II. Katherina, Russia, Muslims, Golden Army State
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmamızda Altın Ordu Devleti ve bu devletin dağılması sonucu ortaya çıkanHanlıklardan başlayarak bunların Rusya'nın hâkimiyetine girişleri anlatılmaktadır.Bu hanlıkların Rusya'nın hâkimiyetine girişlerinden sonra bu topraklarda yaşayançoğunluğu Müslüman Türklerin durumları ve maruz kaldığı baskılar elealınmaktadır.Asırlar boyunca Türklerin hâkim olduğu bölgeler on altıncı asırdan itibaren, Ruslarıngüçlenerek bu toprakları işgal etmesi ile başlayan süreç, bu topraklarda yaşayaninsanların hayatlarında değişiklikler meydana getirmiştir. Altın Ordu Devletininzayıflaması sonucu bu topraklarda kurulan hanlıklar, Kırım hariç hepsi kısa süredeRusların hâkimiyeti altına girmiştir. Türklerin hâkim güç iken mahkûm durumunadüşmüşlerdi.Tezimizin ana teması II. Katerina dönemidir. Ama çalışmamızda bu tarihe kadargeçen dönemde nelerin yaşandığı, yani IV. van zamanında Kazan ve Astrahan gibihanlıkların alınmasıyla başlayan baskıcı ve ezici süreçte, II. Katerina'nın tahtaçıkmasıyla nelerin değiştiği, Müslümanların hayatında ne gibi iyileşmelerin meydanageldiği ve Müslümanları ilgilendiren kanunların çıkmasıyla nelerin yaşandığıhakkında bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is described that the entering of Golden Army and Khanates thatconstituted after its destruction to sovereingnity of Russia, and also positions andconditions of Muslim Turks who lived mostly in these khanates and faced pressure ofRussia.After 16th century, many changes was occured in the areas Turks? soveringnity wascaptured by Russia and the lives of those whom lived these areas. The khanates thatoccured after the conclusion of Golden Army State?s weakness, except Crimea, livedunder the sovereignityo of Russia, Turk who were dominant power became in weakposition.The main thema of our study is the period of II. Katherina. But, we try to lay outwhat was the time that passed till that period namely, in the times of Khazan andAstrahan were captured by IV. Ivan and also what the changes realised in Muslim?life when II. Katherina ascended the thorne.