69/2 numaralı Kastamonu Şer'iyye sicili (H.1210-1211/M.1795-1796) transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and the evaluation of the 69/2 numbered Kastamonu Şer'iyye register
  1. Tez No: 190406
  2. Yazar: NESLİHAN ARAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞAKİR BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer`iyye Sicili, Kastamonu, Şer?iyye Register, Kastamonu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Şer'iyye Sicilleri Türk tarihinin, Türk kültürünün, Türk hukukunun ve Türk Siyasi,Sosyal ve Hukuki Hayatının birinci elden en önemli kaynaklarından biridir. Şer'iyyeSicilleri, Osmanlı tarihinin en önemli arşiv kaynaklarından olup bu alanda yapılançalışmalara yeterli özenin gösterilmesi gerekmektedir.Türk kültürü ve tarihi açısından son derece önemli olan Şer'iyye Sicillerinin ilmi birşekilde incelenmesi zaruret haline gelmiştir. Bu düşünceden hareketle, 69/2 NumaralıKastamonu Şer'iyye Sicili'nin Transkripsiyon ve Değerlendirmesinin yapılmasısuretiyle, bu çalışmanın bu alanda yapılan çalışmalara bir örnek teşkil etmesiamaçlanmıştır.69/2 Numaralı Kastamonu Şer'iyye Sicili'nin H. 1210/M. 1795-H. 1211/M. 1796yıllarını kapsayan bölümü çalışılmıştır. Bu sicil Kastamonu'ya ait değer Şer'iyyeSicilleriyle birlikte mikrofilmleri Ankara Milli Kütüphane'de muhafaza edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The regısters of Şer?iyye are one of the first hand source books of not only Turkishhistory, Turkish culture, Turkish law but also Turkish political, social and judicial life.The registers of Şer?iyye are some of the most important Ottoman archive documents,so enough importance must be given to the studies done on this field. It has been anobligation to scientifically study the registers of Şer?iyye, which are of great importancefrom the point of Turkish culture and history. Taking this situation into consideration,the transcription and evaluation of number 69/2 registers of şer?iyye of Kastamonu havebeen done so that this study can play a leading role for studies to be done on this field.The years studied in Number 69/2 registers of Şer?iyye of Kastamonu cover the years(H.1210-1211 /M. 1795-1796).These registers of Şer?iyye are kept in Ankara National Library together with otherregisters of Şer?iyye and micro films.