Halk dindarlığı üzerine bir din sosyolojisi incelemesi Pınarbaşı örneği
A study in the sociology of religion on popular peligiousness the case of Pınarbaşı
- Tez No: 190423
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜNVER GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Religion, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Halk Dindarlığı, Toplumsal Değişim, Gelenek, Çağdaşlık, HalkDini, Yerel Halk Bilimi, Popular religiosity, social transition, Tradition, modernity, Popularreligion, native folklore
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Pınarbaşı'nda yaşanan halk dindarlığını konu alan bu çalışma, katılımlı gözlem vemülakat yöntemleriyle elde edilen veriler ışığında ve anlama, yorumlama vekarşılaştırma ilkelerine bağlı kalınarak ?Yapısal-Fonksiyonel Teori?ye göreşekillendirilmiştir.Toplam üç bölümden oluşan bu çalışmada ilk önce araştırma alanının sosyo-kültürelyapısı belirlenmiş, daha sonra araştırmanın teorik çerçevesini oluşturan ikinci bölümdehalk dini, halk kültürü, halk dindarlığı kavramları açıklanmıştır. Kozmopolit bir yapıyasahip olan ve hem bir yandan geleneksel yapısını korumaya çalışan, hem de değişimlereayak uydurmaya çalışan Pınarbaşı'ndaki halkın dini yaşayışında cinsiyete, yaşa,eğitime, medeni duruma, mesleğe göre halk dindarlığı arasında nasıl bir farklılık olduğuson bölümde ele alınmıştır.Sonuç olarak ise Pınarbaşı'nda halk dindarlığının devam ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is related to the subject of popular religiouness in the town of Pınarbaşı inKayseri. It uses the data obtained by methods of personel observations and interviews.Itwas approached to the popular religiousness from the point of ?Structural-FunctionalTheary? depending upon these data and in the light of the principtes of understanding,interpretation and comparision.This work includes three chapters. In the first chapter, the socio-cultural structure ofthe area of research is determined. Then in the second chapter, which builds thetheoretical framework of the study, the concepts of folk-religion, popular culture andpopular religiousness are examined. In the last chapter, daily religious life of people ofPınarbaşı, which has a cosmopolitan structure and trying to preserve its traditionalstructure and to adapt itself to new changes, with repard to how the popularreligiousness varies with the characteristics of sex, age, education, marital status andprofession is examined.In the conclusion, it is identified that the popular religiousness continues to survive inPınarbaşı