91 numaralı Kayseri Şer'iyye sicilinin (S. 01-81) transkrisiyonu ve değerlendirilmesi (H. 1094/M. 1683)
The transcription and an evaluation of the 91 numbered court records of Kayseri for H. 1094/M. 1683
- Tez No: 190422
- Danışmanlar: Y.DOÇ. SÜLEYMAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Kayseri, Şer'iyye Sicili, Kadı, Ottoman, Kayseri, Court Records, Kadi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Şer'iyye sicilleri XV. yüzyılın ikinci yarısı ile XX. yüzyılın ilk çeyreği arasındaki döneme aitOsmanlı tarihi ve kültürünün hukukû, içtimaû ve siyasû kaynaklarıdır. Siciller, yargı yetkisinesahip olan kadıların vermiş oldukları kararları, tuttukları zabıtları, idarû, siyasû ve hukukûyazışmaları içeren tarihi vesikalardır.Kayseri ile ilgili önemli tarihi bilgilerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak ve şehrin siyasi,içtimaû ve idarû yapısını daha etraflı bir şekilde ortaya koymak için bu kayıtların incelenmesiyapılmaktadır.Çalışmamızın temel kaynağı olan Kayseri Şer'iyye Sicillerinin mikrofilmleri Ankara MillûKütüphane'de bulunmaktadır. 91 Numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili Millû Kütüphane'denfotokopi yolu ile temin edilmiştir. Bundan sonraki dönemde sicilin transkripsiyonu, tezindeğerlendirilmesi ve bibliyoğrafya taraması yapılmıştır. Söz konusu şer'iyye sicilindekibelgelerin tamamı günümüz harflerine çevrilmiştir. Yine aynı şekilde bütün belgeler konularınagöre tasnif edilmiştir. Tezin sonunda yer alan ekler kısmında teze konu olan sicilin orjinalifotokopi yolu ile çoğaltılmış bir nüshası verilmiştir. Önemli şahıs, yer adları, kurum ve kuruluşadlarına göre indeks hazırlanmıştır.Tüm bu düşünce ve çalışmalar sonucunda, Kayseri'nin dolayısıyla Osmanlı Devleti'nin siyasû,askerû, malû, idarû ve içtimaû tarihine ışık tutabilecek bilgiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The court records of Kayseri are the sources that include the legal, social and political, cultureand history of the Ottoman between the second half of the XVth century and the first quarter ofthe XXth century period. The records are the historical documents which include MuslimJudges? decisions, written minutes, administrative, political and legal correspondences.These documents have been studied in order to put forward the important information aboutKayseri?s political, social and administrative in a detailed way.Microfilms of the court records of Kayseri which are the main source of our study are kept inthe Ankara National Library. The court records of Kayseri Numbered 91 was ensured bycopying from National Library. After that the transcript of the record, evaulation of the thesisand bibliography hatching were done. Whole documents in the above-mentioned court recordwere translated into today?s alphabet. In addition this, all the documents are classified accordingto their subjects. The original pages of the record were copied and attached to the appendixplaced at the end of the thesis. ındex was prepared according to the important names of theperson, places, institutions and associations.In the result of all studies and thoughts the information which can give light to the political,military, economic, administrative and social history of Kayseri at the same time OttomanEmpire has been obtained.