İslamiyetin Hazarlar arasında yayılması
Spreading of Islam among the Khazars
  1. Tez No: 190447
  2. Yazar: MURAD ELDAROV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Khazars, Caucasia, Daghestan, Darbent, Islam
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hazarlar kültür ve adetleri ile tam bir Türk devletidir. Hazar ülkesi X. yüzyıla kadarsiyasi, askeri ve ekonomi bakımından son derece güçlü olmuştur. Ülke rahatlıkladiğer ülkelerle baş edebilecek güce sahipti. Bu güç ve kudretini yüzyıllar boyusürdürmeyi, zaman-zaman da hasımlarına karşı ciddi bir üstünlük kurmayı başardı.Zamanının güçlü ve süper güçlerini yenebilen slam Halifeliği, bu ülkeyle başedememiştir. Her ne kadar geniş bölgeleri, büyük ülkeleri fethetmeyi başarmışlarsada bu ülkede ne siyasi hâkimiyet kurmayı, ne de savaş devam ettiği süre slam'ıgeniş ölçüde yaymayı başarabilmişlerdir.Bunu anlayan Araplar, Hazarlarla ilgili siyasetlerini değiştirmeye başladılar.Abbasiler, Emeviler'in aksine savaş yoluyla değil, barış yoluyla slamiyet'i yaymayaçalıştılar ve bu da hemen sonuç verdi.Anahtar Kelime: Hazarlar, Kafkasya, Dağıstan, Derbent, slam
Özet (Çeviri)
Khazars with its culture and traditions is a precisely Turkish state. Hazar statewas an powerful state from the political, military and economic point of view tillXth century. This state has power to cope with the other states easily. Itprevailed its power and soverginity for a long time and managed to come outsuperiour the rival states.Islam Caliphate (Arabs) which was the powerful and conquerer state, didn?tcope with Khazar state. Altough ıt conquered many regions and big statesduring its period, it hadn?t dominate in Khazar region and hadn?t succeded tospread Islam ona large scale.When Arabs had understand this fact, they changed thier policy on Khazars.Abbasites, on the contrary Umayyas, spreaded Islam in the way of peace, notwar. This way come to conclusion succesfully.