Person-organization value incongruence and psychological contracts: Contract types and perception of violation
Bireysel ve kurumsal değerlerin uyuşmazlığı ve psikolojik kontratlar: Kontrat tipleri ve kontratın ihlali algısı
  1. Tez No: 190628
  2. Yazar: AYŞE TEVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Uyuşmazlığı, Psikolojik Kontrat Tipleri, Kontrat hlali Hissi, Kontrat hlali Algısı, şten Ayrılma Niyeti, Value (In)congruence, Psychological Contract Types, Psychological ContractViolation, Psychological Contract Breach, Turnover Intention
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma a) bireysel ve kurumsal değerlerin uyuşup uyuşmaması ile psikolojik kontrattipleri ve kontratın ihlali hissi arasında bir ilişki olup olmadığını b) uyuşmazlık ile ihlal hissiarasındaki ilişkiye ihlal algısının aracılık yapıp yapmadığını c) ihlal hissinin uyuşmazlık ileişten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiye aracılık edip etmediğini araştırmaktadır. Araştırmaya39 farklı kurumdan 491 (260'ı kurumunda 2 sene veya daha az kıdemli, 231'i 4 seneden fazlakıdemli çalışanlar olmak üzere) beyaz yakalı çalışan katılmıştır. Sonuçlar bireysel vekurumsal değerler (?insan odaklı olma? ve ?risk alma? değerleri) arasındaki uyuşmazlığınçalışanların psikolojik kontrat ihlal hissindeki artışla pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir.Ayrıca değerlerin uyuşmasının ilişkisel kontrat tipiyle pozitif ilişkisi bulunmuştur. Kontratınihlal edildiği algısı değer uyuşmazlığı ve ihlal hissi arasındaki ilişkiye aracılık etmediğibulunmuştur. Bu bulgu ?insan odaklı olma? değeri için zayıf, ?risk alma? değeri içintamamen desteklenmiştir. Öte yandan, kontratın ihlal edildiği algısının değer uyuşması veihlal hissi arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur. Bu bulgu ?insan odaklı olma? değeriiçin zayıf, ?risk alma? değeri için tamamen desteklenmiştir.Sonuçlar, ayrıca, ihlal hissinindeğer uyuşmazlığı ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini de göstermiştir.Değer uyuşmazlığının çalışanların kontrat ihlali hissiyle ilişkilendirilmesi ve işten ayrilmalaravaracak ciddi sonuçlar doğurması ve günümüz rekabet şartlarında en önemli unsur olankaliteli insan gücünün korunabilmesi için işe alımlarda kurumsal değerlerle uyumlu kişilerinbelirlenip tercih edilmesinin gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine whether a) there is a relationship between (in)congruence ofindividual and organizational values and employees? psychological contract type andperceptions of contract violation; b) breach mediates the relationship betweenincongruence and violation; c) violation mediates the relationship between incongruenceand turnover intentions. A total of 491 white collar employees (260 of which have tenureof less than 2 years and 231 of which have tenure of at least 4 years) from 39 differentorganizations participated in this research. Results supported the view that, asincongruence increased employees started reporting more violation, for people orientation(weakly supported) and risk taking values (fully supported). Value congruence waspositively related to relational contracts. The relationship between incongruence andviolation was not mediated by breach for people orientation (weakly supported) and forrisk taking (fully supported). On the other hand, the relationship between congruence andviolation was mediated by breach for people orientation (weakly supported) and for risktaking (fully supported). Violation also mediated the relationship between incongruenceand turnover intention. Due to the fact that value incongruence can be associated withpsychological contract violation perceptions and increased turnover intentions and also dueto the necessity of keeping the high quality human capital in today's business world, hiringthe applicants whose values are congruent with the organizational values should be givenessential emphasis.