Türkiye'de madde bağımlılığı ve gençlik
Drug addiction and youht in Turkey
  1. Tez No: 190701
  2. Yazar: MEHMET ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOLUNAY ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, uyuşturucu kullanımı, uyuşturucu bağımlılığı, Youth, drug using, drug dependency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı ile gençlik ilişkisi incelenmiştir. Bilindiği üzere gençlik dönemi insan hayatının en hareketli ve çalkantılı dönemidir. Bu dönemde gençler bazı olumsuz alışkanlıklar edinebilirler. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı da bu sakıncalı davranışlardan birisidir. Gençlerin uyuşturucuya başlamaları ve bağımlı hale gelmelerinin pek çok nedeni vardır. Bu çalışmada hem gençlerin uyuşturucuya başlamaları ve bağımlı hale gelmelerinin nedenleri hem de sonuçları incelenmiştir. Ayrıca uyuşturucu maddelerin türleri ve zararları ile bunlardan kurtulma yolları da ele alınmıştır. Saha araştırmasına dayalı bu çalışmada gençlerin uyuşturucuya başlamadaki en önemli nedenleri olarak; çevrenin ve arkadaşların etkisi ortaya çıkmıştır. Ayrıca hem uyuşturucu madde kullanımına başlamada hem de uyuşturucu ile mücadelede ailenin önemli bir fonksiyonu olduğu anlaşılmaktadır. Parçalanmış veya huzursuz ailelerin çocukları uyuşturucu maddelerle daha kolay tanışabilmekte ve bağımlı hale gelmektedirler. Gençlerin uyuşturucuya başlamaları konusunda eğitim olanaklarının yetersizliği de diğer bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenlerle, gençlerin uyuşturucu maddelerden uzak tutulması için başta ailelere ve devlet organlarına büyük sorumluluklar düşmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between youth and drug using and drug addiction was examined. As it is known that the youth period is the most active and surging one of human life. In this period, young people can have some negative habits. Drug using and addiction are the most negative habits for young people. There are many reasons for young people in starting drug using and addiction to it. In this study, both reasons and conclusions of drug using and drug addiction of young people were examined. Moreover, types and harms of drug and the ways of release from it were analyzed. This study is based on field research. This research showed us that the most important factors of using and addiction to drug are the effects of environment and friends. Moreover, it has been understood that family has a responsibility for both drug using of young people and struggle with it. The children of broken and troubled families are being introducing more easily with drug and they are being addicted to drug. Sufficient educational facilities are another factor for starting drug. For these reasons, both families and governmental institutions have important responsibilities in struggle with drug using of young people.