Soğuk savaş sırasında Amerikan propagandası Türkiye örneği
During the cold war American propaganda Turkey example
  1. Tez No: 190700
  2. Yazar: YALÇIN KÖKSAL DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMALETTİN TAŞKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, Soğuk Savaş, Amerikan propagandası, bloklaşma, müttefik, Komünizm, Liberalizm, kamuoyu, dış politika, medya, Propaganda, Cold War, American Propaganda, block formation, ally, Communism, Lliberalism, public opinion, foreign policy, media
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmada Soğuk Savaş sırasında Amerikan propagandası veTürkiye'deki uygulamaları incelenmiş, propaganda, Soğuk Savaş ve Amerikanpropagandası kavramsal olarak açıklanmıştır. Propagandanın yöntemleri,araçları ve amaçları Amerikan propagandasının oluşum sürecinde etkilendiğideğerler ve Amerikan propagandasının yapılış amacı ortaya konulmayaçalışılmıştır.Soğuk Savaş dönemi olayları ve Soğuk Savaş sırasında ABD ile SSCBarasındaki ilişkiler irdelenmiştir. Soğuk Savaş döneminde Türk-ABD ilişkilerive tarihi arka planı ele alınmış, Soğuk Savaş döneminde iki ülkenin birbirlerinebakışları ve iş birliği içerisinde olmalarının nedenleri araştırılmış, Soğuk SavaşDönemi boyunca Türk-ABD ilişkilerinin dönemsel analizi yapılmıştır.Türkiye'nin ABD ile müttefik ve SSCB ile komşu olmasından kaynaklananilişkileri, krizleri incelenmiş, bu bağlamda Soğuk Savaş dönemi olaylarısistematize edilmiştir.Soğuk Savaş döneminde etkin olarak kullanılan propaganda yöntemidaha doğrusu, ABD'nin komünizm karşıtı olarak bilinen propagandayöntemlerinin Türkiye örneğinde amaçları, sonuçları ortaya çıkarılmıştır.Bu güne değin çok bilinen bir amaç olan Amerikan propagandasınınkomünist hareketleri durdurmak, sınırlandırmak hatta yok etmek gibi bir niyetininyanı sıra belki daha önemlisi, ABD'nin siyasal, ekonomik vb gücünü artırmakiçin bir çok yöntemi de kullanıp, kendi müttefiklerine de propaganda yaptığıanlatılmıştır. Türkiye örneğinden hareketle bu sonuca varılmıştır. ABD'nin hertürlü aracı kullanarak Türkiye'nin siyasal, askersel, ekonomik, sosyal ve kültürelhayatında nasıl etkili olduğu belgelere dayandırılarak araştırılmıştır. Yukarıdaifade edilen, ABD'nin propagandayı daha çok müttefiklere uyguladığı yolundakitezin doğru olduğu sonucuna varılmıştır. Yine; ABD'nin uyguladığı propagandayöntemlerinin zaman zaman değiştiği, özellikle Türkiye için Türkiye'ninkoşullarına uygun propaganda teknikleri geliştirdiği de varılan sonuçlardandır.Ayrıca; bu günkü Türk- ABD ilişkilerinin anlaşılmasını kolaylaştıracakargümanlarında, bu dönem içinde gelişen olaylardan çıkarılabileceğianlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this paper, the American propaganda and its applications in Turkeyduring Cold War are reviewed. The terms of propaganda, Cold War andAmerican propaganda are considered conceptually. The methods, means andobjectives of propaganda, values during the process of formation of Americanpropaganda and the purposes for implementation of American propaganda areattempted to be pinpointed.The events of the Cold War period, and the relations between USA andUSSR during Cold War are analyzed. The Turk-American relations during thecold war and their historical background are reviewed. The perception of thenations towards each other during cold war and the basis for their cooperationare reviewed and intervallic analyses of Turk-American relations throughout theCold War period are pinpointed. The relations and crises that stem from the factof Turkey for being and ally with USA and neighbor with USSR are reviewedand in this context the period of Cold War are systematized.The propaganda method that is systematically used during cold war, theobjectives and consequences of US propaganda methods which are known asagainst communism in Turkey example are observed.It is mentioned that in addition to the most well known objective ofAmerican Propaganda which is to stop, restrict and annihilate communistmovements, perhaps most importantly it aimed to increase the political,economic and etc powers of the US and that it applied said method to its alliesas well. This observation is obtained evaluating and analyzing specifically theTurkey example. The achievements of the USA for acquiring an impact inpolitical, military, economic, social and cultural lives of Turkey are reviewed bybasing on documents. It is concluded that the thesis defending the USpropaganda mentioned above is particularly applied to its allies is verified.Again it is observed that the propaganda methods that are used by the US havechanged from time to time, and particularly it developed propaganda techniquesthat are suitable for Turkey?s special conditions. Also it is considered that thearguments that may facilitate the Turk-American relations at present may beinferred from the events that were developed during said period.