Birleşmiş Milletler kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi ve denetim mekanizması
United Nations convention on the elimination of all forms of discrimination against women (CEDAW) and its control mechanism
- Tez No: 191319
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKÇEN ALPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: CEDAW, Birleşmiş Milletler, Kadın Hakları, CEDAW, United Nations, Women Rights
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Belek, Umut, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü AyrımcılığınÖnlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Denetim Mekanizması, Tez Danışmanı:Doç.Dr. Gökçen ALPKAYA, Yüksek Lisans Tezi, 152 s.ÖZETKadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW),kadınlara ilişkin sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel tüm hakları ayrıntılı olarakiçermesi ve kadınlara karşı ayrımcılığı kapsamlı olarak tanımlayarak, alınmasıgereken tedbirleri açıklamasının yanında, kadın hakları konusuna yenilikçi biryaklaşım getirmesi ve bu konudaki çalışmalara kaynak oluşturması bakımından,gerek kadın hakları ile ilgili düzenlemeler gerekse insan hakları ile ilgilisözleşmeler içerisinde önemli bir yere sahiptir.Bu çalışmada ilgili Sözleşme hükümleri ve bu hükümlerin taraf devletlerceuygulanmasını denetleyen CEDAW'ın (Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı HerTürlü Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi) çalışma prosedürü ve bu işlevini yerinegetirirken incelediği kaynaklar ve izlediği yöntemler incelenmiştir. Bu sırada, diğerBM komiteleriyle genel itibariyle benzer özellikler gösteren CEDAW'ın farklıyönleri de değerlendirilmiştir.Bu çerçevede, denetleme sürecinde Komite'nin yararlandığı temel kaynakolan ve devletlerin periyodik olarak sundukları ve Sözleşme yükümlülükleriçerçevesinde aldıkları tedbirleri ve gerçekleştirdikleri uygulamaları açıkladıklarıraporlar; Komite'nin Sözleşme hükümlerini somutlaştırmak ve uygulanmasınıkolaylaştırmak için yayınladığı Tavsiye Kararları; Komite'ye yeni yetkiler tanıyanhtiyari Protokol ve bu kapsamda alınan kararlar ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Belek, Umut, United Nations Convention on the Elimination of All Forms ofDiscrimination against Women (CEDAW) and Its Control Mechanism, Advisor:Doç.Dr. Gökçen ALPKAYA, Masters?s Thesis, 152 p.ABSTRACTConvention on the Elimination of All Forms of Discrimination againstWomen (CEDAW) has a substantial place within the context of arrangementsrelated with the women rights and the conventions on human rights for thefollowing reasons: It covers all social, economic, political and cultural rightsconcerning women. Besides, it explains measures which need to be taken bydefining discrimination against women broadly. It also brings a reformistapproach to the women rights issue. Lastly, it provides a source for the studies inthis field.This study examines the rules of procedure of the CEDAW (the Committee)which monitors implementation of the provisions of the Convention by StateParties, and the resources and methods which CEDAW uses for its monitoringfunction. Different aspects of CEDAW as well as similarities with the other UNcommittees are also taken into account.Within this context, the reports, which provides a basis for the monitoringactivities of the Committee, prepared by the State Parties periodically in order toexplain their measures and applications in accordance with the Convention;General Comments issued by the Committee in order to concretize the provisionsof the Convention and to facilitate the implementation of them; and the OptionalProtocol and related decisions which provides new powers for the Committee areevaluated.