Avrupa Birliği'nde komitoloji usulleri
Comitology procedures in the European Union
- Tez No: 191329
- Danışmanlar: PROF.DR. SERTAÇ HAMİ BAŞEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: komitoloji, karar alma süreci, uygulama mevzuatı, comitology, decision making process, implementing legislation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yürükçü, Arzu, Avrupa Birliği'nde Komitoloji UsulleriTez Danışmanı: Prof.Dr. Sertaç Hami BAŞERENYüksek Lisans Tezi, 96 s.ÖZETTarım alanındaki teknik uzmanlık ihtiyacının yarattığı komitoloji komiteleri,temel mevzuatın uygulanmasına yönelik mevzuat bakımından karar alma sürecininönemli aktörleri arasında yer almaktadır.Zaman içinde, komitelerin çalışma usullerinin şeffaflığı, bunun ne derece?meşru? olduğu, komite ve katılımcı sayısının fazlalığı ve bunun bütçeye getirdiğiyük tartışma konusu olmuş ve komitoloji prosedüründe bazı reformlara gidilmiştir.Bu çalışmada, Komitoloji Komitelerinin karar alma şekilleri, yapılanreformlar ve bununla ilgili çeşitli AB kurumlarının yetki tartışmaları incelenmekteolup, AB Anayasası tartışmaları ile gündeme gelen ?komitelerin tamamen yokedilmesi? hususunun gerçekçiliği değerlendirilmektedir.Bu çerçevede, Komitoloji usullerinin ve bu alandaki mevzuatın daha sade venet bir hale getirilmesi önemli ve gerekli bulunmakla birlikte, 60'lı yıllardan bu yana?gizli savaş alanları? olan komitelerden tamamen vazgeçilmesi, Üye Devletlerinyaklaşımları ve pratikteki sonuçları açısından mümkün görülmemektedir. Sorun,Komitelerin rolünün ne dereceye kadar Komisyon'a sınırsız yetki tanıyacağı, yaniKomisyon'un ne dereceye kadar Konsey'den, Parlamento'dan ve ulusal görüşlerdenbağımsız olarak çalışabileceğinin belirlenmesi ve Konsey'in ya da Parlamento'nunpratikte ne ölçüde tek başına bu yükün altından kalkabileceği ile doğrudan ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Yürükçü, Arzu, Comitology Procedures in the European UnionAdvisor: Prof.Dr.Sertaç Hami BAŞERENMaster?s Thesis, 96 p.ABSTRACTComitology committees which stem from the need of technical expertise inthe field of agriculture are one of the most important actors in the decision makingprocess with regard to the implementing acts.In the course of time, transparency and legitimacy of the committeeprocedures and extensive number of committees and their members which causehuge burden on the budget have been discussed and led to some reform attempts.This study examines committee procedures, reforms and debates concerningthe competences of main institutions. Besides, it is evaluated how realistic thediscussions on the abolition the committees are.Within this frame, it seems that studies for the simplification of theprocedures and the legislation regarding committees are favorable developments.However, abolition of the committees which have been the ?battle fields? since1960?s is considered impractical due to its practical consequences and the attitudes ofthe Member States. The problem is also related with the level of competence given tothe Commission. In other words, how the Commission can work independently fromthe Parliament, the Council and the national positions, and how the Council and theParliament can handle this issue in practice without cooperation.