İran sinemasında kadın: Kadın temsili ve kadın yönetmenler
Women in the Iranian cinema: Representation of women and women directors
- Tez No: 191409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT ULUSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: İran, İslam, Sinema, Kadın, Hicap, Iran, Islam, Cinema, Women, Hijap
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZETYüzyıllık geçmişi olan İran sineması, özellikle son yirmi beş yıldır İran toplumunun yaşadığıyönetsel ve toplumsal kargaşadan etkilenmektedir. Bu kargaşaya rağmen, İranlı sinemacılarçoğu uluslararası ölçekte beğeni toplayan kayda değer filmler üretmeyi başarabilmişlerdir.Bu tez, özellikle kadın yönetmenler tarafından üretilen İran filmlerindeki kadın temsilineodaklanmayı amaçlamıştır. İranlı kadın sinemacılar, katı bir sansür sisteminin gölgesinde,hem filmlerde ele alınan konular, hem de filmsel biçimin yeni bir tarzda geliştirilmesindeönemli rol oynamış, İran sinemasının uluslararası düzeydeki gelişimine katkı sağlamışlardır.İran'da filmlerin üretim, gösterim ve dağıtımındaki bilinen zorluklardan başka, hicap hala,İran toplumunda kadına yaklaşımın en güçlü simgesi olmaya devam etmektedir. Öte yandankadının toplumdaki yeri, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmelere paralel olarak da değişimgöstermektedir.Yukarıda belirtildiği gibi, bu çalışma toplumsal ve kültürel yaşamın İslami kurallarlabelirlendiği günümüz İran'ındaki kadının konumunu, kadın sorunuyla uğraşan ve pek çoğu da?kadın sineması? bağlamında düşünülebilecek olan filmler vasıtasıyla araştırmayı daamaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn the last twenty five years, Iranian cinema, which has a hundred years history, has beenaffected by the social and administrative chaos that Iranian society has been experiencing.In spite of this very chaos, Iranian filmmakers have succeeded to produce remarkablefilms many of which have achieved a worldwide acclaim.This thesis aims to focus on the representation of women in Iranian films particularly madeby female directors. Iranian women film makers have played an important role in relation tothe development of a brand new approach both in terms of the issues raised in the filmsand the filmic style, and they have contributed to the promotion of Iranian cinema on theinternational level, under the shadow of a strict censorship. Apart from the difficultiesdefining the modes of production, distribution and exhibiton of films in Iran, hijap continuesto be the strong symbol of the approach towards women in Iranian society. The place ofwomen in the society, however, has been slightly changing in parallel with the economic,social and cultural changes.As the above makes clear, this study also aims to explore the women?s situation incontemporary Iran, in which social and cultural lifes have been constructed by the Islamicrules, through particular films which deal with the women?s issues and many of which canbe considered within the context of ?women?s cinema?.