Para ikamesi olgusu ve Türkiye ekonomisi üzerine etkileri
The effects of currency substitution on Turkish economy
- Tez No: 191808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN SEREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para İkamesi, Dolarizasyon, Türkiye Ekonomisi, Enflasyon, Para Talebi, Currency Substitution, Dolarization, Turkish Economy, Inflation, Money Demand
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
iiiPara İkamesi Olgusu ve Türkiye Ekonomisi Üzerine EtkileriÖZETBu çalışmanın ana amacı, yerli para birimlerinin fonksiyonlarınınyabancı para birileri tarafından yerine getirilmesi olarak tanımlanan paraikamesinin ortaya çıkış koşullarının ve etkilerinin Türkiye ekonomisiaçısından araştırmaktır. Türkiye ekonomisinde para ikamesi için gereklikoşulların oluşmasına rağmen, liberalizasyon sürecinin yaşanmamasınedeniyle 1980 yılına kadar bu yönde bulguların olmadığı gözlenmiştir. 24Ocak 1980 kararları ile birlikte, özellikle finansal liberalizasyonunsağlanması ve yaşanan enflasyonist sürecin etkileriyle, Türkiyeekonomisinde para ikamesinin meydana geldiği görülmektedir. 1990-2002arası için yapılan ekonometrik çalışmanın ışığı altında Türkiye'de paraikamesin açısından birinci ana faktörün reel döviz (dolar) kurundakiartışların olduğu ve ikinci ana faktörün de yaşanan enflasyon olgusuolduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ivThe Effects of Currency Substitution on Turkish EconomyAbstractThe main purpose of this study is to investigate the causes andresults of currency substitution for the 1990-2002 period in Turkey. It isargued that currency substitution has not been occured until 1980. Due tofinancial liberalization and high inflation, currency substitution is occuredfor 1990-2002. Estimation results show that the main factors for thecurrency substitution are the increases in real exchange rates and highinflation in Turkey.