El-Cezireli Şair el-Ahtal
Poet al-Akhtal of al-Jezaara
- Tez No: 191823
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, şiir, şair, el-Cezire, el-Ahtal, Litareture, poem, poet, al-Jezaara, al-Akhtal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
el-Cezireli Şair el-Ahtalel-Ahtal, tahminen 20/ 640 yılında Hire'de doğmuş, 92/710 yılında el-Cezire bölgesindevefat etmiştir.Küçük yaştan itibaren şiire ilgi duymuş, şiirler ezberleyip şiirler söylemiştir.Emevi halifesi Yezid b. Muaviye'nin isteğiyle Medineli Müslümanların yermek içinsöylediği şiir tanınmasını ve şöhret basamaklarını tırmanmasını sağlamıştır.Uzun yıllar Emevi sarayında kalmış, Emevi Devleti'nin resmi sözcülüğü yapmıştır.Emevi halifelerini dini terimler kullanarak övmüş, böylece Emevi Devleri'nin siyasi otoritesininsağlamlaşmasını sağlamıştır.el-Ahtal, kabilesine çok düşkün bir şairdir. Kabilesini diliyle her zaman savunmuştur. Buyolda her türlü fedakarlığa katlanmıştır.el-Ahtal, döneminin şiir konularının hemen hepsinde eserler vermiş bir şairdir. Daha çokhicivleri ve medhiyeleriyle tanınır. Abdulmelik b. Mervan için yazdığı medhiyenin ünügünümüze kadar ulaşmıştır.el-Ahtal, Arap edebiyatı uzmanlarınca hem kendi döneminin hem de bütün ArapEdebiyatı Tarihi'nin en önde gelen şairlerden bir olarak kabul edilir.Şair el-Ahtal'ın günümüze kadar ulaşan bir divanı vardır. Divanın, Berlin, Tahran vestanbul gibi şehirlerde farklı yazma nüshaları mevcuttur.
Özet (Çeviri)
POET al-AKHTAL OF al-JEZAARAal-Akhtal was born in Hire in approximately 20/640 and died in al-Jezaara in 92/710.He was interested in poetry since his early childhood, and summarized and sangpoems.Upon Umayyad Caliph Yazid b. Muaiye?s demand, the poem wich the muslims inMedina sang to vilify him made famous and brought him fame.He stayed in the Umayyad Palace for many years and became the official publicspeaker of Omayyad State.He praised the Omayyad caliphs using religious terms and he consolidated theirpolitical authority.al-Akhtal was a poet who was very devoted to his tribe. He always supported his tribewith his words. He adobe all difficulties for his tribe.al-Akhtalwas a poet who wrote all kinds of poems in his time. He is mostly known forhis lampoons and eulogies. The fame of the eulogy wich he wrote for Abdulmelik b. Mervanhas come to our time.al-Akhtal is considered as one of the ledading poets of both his time and all ArabianHistory of Litareture.Poet al-Akhtal has a divan wich has reached today. There are different copies of thisdivan in citiessuch as Berlin, Tehran and stanbul.