Osmanlı tarihinde Çelebi Mehmed döneminin siyasi olayları, devlet teşkilatı, ilim ve kültür hayatı
The reign of Celebi Mehmed: Political events, state structure, scientific and cultural life in the Ottoman history
  1. Tez No: 191833
  2. Yazar: MEHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT AKGÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çelebi Mehmed, Osmanlılar, Anadolu, SiyasiOlaylar.74, Celebi Mehmed, the Ottomans, Anatolia, PoliticalEvents.75
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETOsmanlı Tarihinde Çelebi Mehmed Döneminin Siyasi OlaylarıDevlet Teşkilatı, İlim ve Kültür HayatıAraştırmamızda, Yıldırım Bayezid ile Timur arasında vuku bulanAnkara Savaşı (1402) sonucu başlayan Fetret Dönemi'nin son bulmasındanÇelebi Mehmed'in ölümüme kadarki yaklaşık sekiz yıllık saltanat süresiniinceledik. Çelebi Mehmed Dönemi, Anadolu'da dağılmış birliğin tam olmasada yeniden tesisi ve zayıflamış Osmanlı merkezi yönetiminin tekrar güçkazanması nedeni ile önemlidir. Kardeşleri ile mücadeleden zaferle çıkanÇelebi Mehmed, tüm gücünü Anadolu'da birliği sağlamaya ayırmıştır. Yinebu dönemde ortaya çıkan ve toplumu olumsuz bir şekilde etkilemiş olanSimavna Kadısı oğlu Şeyh Bedreddin Mahmud isyanı Çelebi Mehmedtarafından bastırılmıştır.Bunun yanında kültürel faaliyetlerden de geri durmayan ÇelebiMehmed, Rumeli ve Anadolu'da imar etkinliklerine önem vermiştir. ÖzellikleEdirne'nin alınmasından sonra etkinliği azalan Bursa'ya ayrı bir yer vermiştir.Barışçı, mücadeleci ve ileri görüşlü bir devlet adamı olan ÇelebiMehmed, yaptıkları ile `Osmanlı'nın İkinci Kurucusu' olma unvanı ileonurlandırılmış beşinci Osmanlı Padişahıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Reign of Celebi Mehmed: Political Events, State Structure,Scientific and Cultural Life in the Ottoman HistoryIn this dissertation, we are examining the reign of Sultan ÇelebiMehmed which lasted eight years from the end of the Fetret Period, whichstarted with the Battle of Ankara between Yıldırım Bayezid and Tamerlane(1402), to his death. His period is significant from two points of view: Thoughnot fully, the unification of Anatolia was realized and the Ottoman centralauthority was re-established. Having won the fight against his brothers over theOttoman throne, Çelebi Mehmed spent all of his efforts for unifying Anatolia.During this period he also suppressed the rebellion of Şeyh Bedreddin, the sonof the Qadi of Simavna, which caused social strife.He also dealt with construction works and paid attention particularly topublic improvements in the Anatolian and Rumelian parts of the country. In thisregard, he continued to attach importance to Bursa even after moving to Edirne,the new capital.Çelebi Mehmed was a peace-lover, but also a combative and foreseeingperson. He was regarded as the ?Second Founder of the Ottoman State? due tohis efforts.