Evliya Çelebi'ye göre Melek Ahmet Paşa'nın biyografisi
According to Evliya Celebi, the biography of Melek Ahmet Pasha
  1. Tez No: 619279
  2. Yazar: YUSUF KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE DİNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Melek Ahmet Paşa, Evliya Çelebi, Seyahatname, Osmanlı Kronikleri, Osmanlı Sadrazamları, IV. Murat, IV. Mehmet, Melek Ahmet Pasha, Evliya Celebi, Book of Travels, Ottoman Chronics, Ottoman Grand Viziers, IV. Murat, IV. Mehmet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Evliya Çelebi'nin eserinden hareketle kendisine atfedilen seyyahlık fikri, onu anlatmak için oldukça az bir tanımdır. Elbette Evliya Çelebi bir seyyahtır fakat aynı zamanda alışılmışın dışında bir tarihçidir. Ayrıca savaş muhabiri, sosyolog ve anlatı uzmanıdır. Bu çalışmada, Seyahatname'de bahsi oldukça sık geçen IV. Mehmet'in sadrazamlarından Melek Ahmet Paşa'nın biyografisi incelenecektir. Evliya Çelebi'nin Melek Ahmet Paşa'ya dair anlatıları dönemin Osmanlı kaynakları ile karşılaştırılıp değerlendirilecektir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde akrabası, yakın dostu ve patronu olmasından ötürü Melek Ahmet Paşa'nın hayatına, siyasi faaliyetlerine ve kişiliğine dair detaylı bilgiler vermiştir. Evliya Çelebi'ye Göre Melek Ahmet Paşa'nın Biyografisi başlıklı bu çalışmanın amacı Evliya Çelebi'nin Melek Ahmet Paşa'ya dair anlattığı tarihi hadiseleri, Paşa'nın etkin yılarında (1630-1662) kaleme alınmış diğer Osmanlı kronikleriyle karşılaştırılarak; 17. yy Osmanlısında yaşamış, sarayda çalışmış, vezirlik ve sadrazamlık yapmış, döneminde bazı önemli olaylara imza atmış bir devlet adamı olarak Melek Ahmet Paşa'nın biyografisini inşa etmektir.
Özet (Çeviri)
The idea of being a traveler attributed to him by the work of Evliya Çelebi is inadequate definition to define him. Evliya Çelebi is, of course, a traveler, but he is also an unusual historian. He is also a war correspondent, sociologist and narrator. In this study, the biography of Melek Ahmet Pasha is going to be examined, he is one of the grand viziers of IV. Mehmet, he is frequently cited in Seyahatname. Evliya Çelebi's narratives about Melek Ahmet Paşa will be considered by comparing with the Ottoman sources of that period. Evliya Çelebi gave detailed information about Melek Ahmet Pasha's life, his political activities and his personality in his travelogue because Melek Ahmet Pasha is both his relative, his close friend and his boss. The objective of this thesis titled“According to Evliya Çelebi, The Biography of Melek Ahmet Pasha”is to construct the biography of Melek Ahmet Pasha who lived in the 17th century Ottoman Empire and worked in the Ottoman Palace as a vizier and grand vizier and accepted as an important statesman by the comparison of historical events about Melek Ahmet Pasha written by Evliya Celebi with the other Ottoman Chronics written between 1630-1662 which are active years of Pasha.