Etkinlik turizmi ve etkinlik turizmi bağlamında yabancı ziyaretçi harcamalarının ekonomiye etkisi: Formula 1 2005 Türkiye Grand Prıx örneği
Event tourism and economic impacts of foreign visitor's expenditures: The case of Formula 1 2005 Turkey Grand Prix
- Tez No: 191867
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PEMBEGÜL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Turizm, Econometrics, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik Turizmi, Ekonomik Etkiler, Girdi-Çıktı Analizi, 2005stanbul Grand Prix, Türkiye, Event Tourism, Economic Impacts, Input-Output Analysis, 2005 IstanbulGrand Prix, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Etkinlik turizmi son yıllarda güçlü bir turizm talebi yaratıcısı haline gelerek,turizm, seyahat, boş zaman ve konaklama endüstrilerine dikkat çekici bir katkısağlamaktadır. Bunun yanında toplumlar ve destinasyonlar için çeşitli ekonomik,sosyal, çevresel hedeflere ulaşılmasında ve faydalar sağlanmasında önemli bir araçtır.Bu çalışmanın amacı, önemli spor etkinliklerinden biri olan Formula One nedeniyleziyaretçilerin yapmış oldukları harcamaların doğrudan, dolaylı ve uyarılmış ekonomiketkilerinin ölçülmesidir. Bu çalışmanın önemi, turist harcamalarının ekonomiketkilerinin belirlenmesi ile etkinliğin organizasyon ve pazarlama aşamasındaoluşturulacak plan ve programlara temel oluşturmasıdır. Bu çalışmada öncelikle,etkinliğe katılan ziyaretçilerin ortalama harcamalarının ve ziyaretçi profillerininbelirlenebilmesi için anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca, Türkiye statistik Kurumutarafından hazırlanan Türkiye Input-Output Tabloları'ndan yararlanılarak turizmin,doğrudan ve toplam ileri, geri bağlantı katsayıları, turizmin üretim ve istihdam çarpankatsayıları belirlenmiş ve 2005 stanbul Grand Prix'i ile turizm sektörüne yönelik nihaitalep artışının, tarım, ticaret, bankacılık, inşaat ve hizmetler sektörlerinde yol açtığıüretim ve istihdam etkileri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Event tourism has recently become a strong demand generating factor. It haslarge-scale contributions to the tourism, travel, leisure and lodging industry. However itis very important tool for reach to social, economical, environmental objectives forcommunity and destination and for provides benefits. The aim of this study is tomeasure direct, indirect and induced economic effects of visitors expenditures for themost important sport events such as Formula One. The importance of this studyemerges from the determination of visitor expenditures during an event. In this study,first of all, a questionnaire survey designed to determine the amount of visitorexpenditures and visitor profiles. At the same time, total and direct backward-forwardlinkages coefficient, production and employment multiplier coefficient of tourism weremeasured depending on the TÜ K?s INPUT-OUTPUT table and calculated productionand employment effects of increasing final demand in tourism to sectors of agriculture,trade, banking, construction and services with 2005 stanbul Grand Prix.