Bağlamadaki Şelpe tekniği yeni uygulamalarının armonik ve melodik yönden analizi
Harmonic and melodic analysis of the new practices in the Selpe technique in bağlama
  1. Tez No: 191889
  2. Yazar: ZEYNEP GÜLAY KIZILER
  3. Danışmanlar: DR. ERDOĞAN OKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlama, şelpe, el ile bağlama çalma, üçtelli, analiz, halk müziği, Bağlama, şelpe, hand technique on bağlama, üçtelli (three-stringed bağlama), analysis, Traditional Turkish Music
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZETKIZILER, Zeynep Gülay. ?Bağlamadaki ?Şelpe? Tekniği Yeni Uygulamalarının Armonik veMelodik Yönden Analizi?Bu çalışma kapsamında, günümüz bağlama çalımında önemli gelişmelere sahne olanel ile bağlama çalma (şelpe) tekniği ile ilgili bir inceleme yapılmıştır. El ile çalma biçiminintarihsel süreçteki yeri araştırılmış, bugünkü uygulamalar ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Bugeleneksel bağlama çalma biçiminin 1990'lı yıllardan itibaren yaşanan hızlı gelişim sürecisonunda hangi noktaya geldiği araştırılmıştır. Bu hızlı gelişim sürecinde geleneksel çalımbiçiminin yeniden canlandığı, özünden kopmadan icra tekniğinin geliştiği ve de kullanımalanının genişlediği görülmüştür. Yeni gelişmeler sonucunda bağlamadaki el ile çalımşeklinin Türk Halk Müziği açısından olumlu sonuçlar doğurduğu söylenebilir. Bu çalışmasırasında karşılaşılan kaynak sıkıntısı, hızla artan sayıda çalıcının bulunmasına karşılık, bukonuda yapılan bilimsel araştırma ve incelemelerin azlığını göstermiştir. Bu konudakibilimsel çalışmaların artmasının, el ile bağlama çalma tekniğinin daha verimli bir şekildeilerlemesine katkıda bulunacağı açıktır. Bu çalışmanın, bu konuda yapılacak daha ileriçalışmalara ve konunun bilimsel platformda yöntemsel olarak daha gelişkin bir şekildeincelenmesine bir temel olmasını dilerim.
Özet (Çeviri)
SUMMARYKIZILER, Zeynep Gülay. ?Harmonic and Melodic Analysis of the New Practices in the?Şelpe? Technique in Bağlama?This study comprises of the research on the hand technique (şelpe) in bağlama onwhich plenty of new improvements currently take place. Historical background of the handtechnique is researched and its connections with the present day is revealed. Tradidional formof the technique and the present developments in the use of this technique is examined in thecontext of this study. The research shows the reactivation in the use of this traditional way ofbağlama playing and the developments in the performance and the spreading in the field ofuse of the technique. It is concluded that the recent developments have a positive effect onTraditional Turkish Music. The insufficiency of the sources in the course of researh showsthat there are more and more players from day to day but no sufficient number of scientificstudy in this subject yet. More scientific study is needed in order to contribute, drive andencourage the development of this traditional technique. This study is presented to serve themore complex scientific and analytical studies on the current developments of the traditionalhand technique its new forms and help the development of more detailed and safer methods inthe analysis of the current form of the hand technique in bağlama playing.