Borç ilişkisi doğuran sözleşmelerde başlangıçtaki imkansızlık, hüküm ve sonuçları
İnitial impossibility in the contracts which expose debt
- Tez No: 191890
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: imkansızlık, başlangıçtaki imkansızlık, sübjektifimkansızlık, sözleşme?vi, impossibility, initial impossibility, subjectiveimpossibility, contract?viii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETnsanlar gerek günlük yaşantılarında gerekse iş hayatlarında her gün çeşitligereksinimlerle karşılaşırlar. Bu gereksinimler ancak başkaları ile borç ilişkileri,özellikle de sözleşmeler kurmak suretiyle giderilebilir. Sözleşmeler, taraflar arasındaborç ilişkisi doğuran, tarafların birbirlerine uygun ve karşılıklı irade beyanları ilekurulan hukuki işlemlerdir. Sözleşmelerin konusu ve kuruluş amacı, kişileringereksinimlerine yönelik edimlerdir. Türk Borçlar Hukukuna göre, kişiler sözleşmeyapıp yapmamakta, sözleşme taraflarını seçmekte ve sözleşme konusu edimleribelirlemekte serbesttirler. Buna sözleşme özgürlüğü ilkesi denir. Ancak, bazıhallerde bu ilke sınırlanmaktadır. Bu sınırlamalardan birini de ? imkansızlık?oluşturmaktadır.mkansızlık, borçlanılan edim yükümünün ya baştan itibaren geçerli olarakdoğmasını ya da sonradan borçlu veya diğer herhangi bir kimse tarafından objektif,sürekli ve kesin olarak yerine getirilmesini önleyen fiili veya hukuki engeller olaraktanımlanabilir.Tezimizin konusunu edimin, sözleşmenin kurulmasından önce veya en geçkurulduğu sırada mevcut objektif, sürekli, fiili veya hukuki bir engel sebebiyle,borçlu da dahil hiç kimse tarafından ifa edilememesi olarak tanımlanan, başlangıçtakiimkansızlık oluşturmaktadır.Başlangıçtaki imkansızlık, doktrindeki hakim görüşe göre, edimin borçlu dadahil üçüncü kişiler tarafından ifa edilip edilememesi ölçüsü esas alınıp,başlangıçtaki objektif imkansızlık, başlangıçtaki sübjektif imkansızlık şeklinde ikiyeayrılarak incelenmektedir. Bu iki tür başlangıçtaki imkansızlık haline farklı hukukisonuçlar bağlanmaktadır.vnsanların gereksinimlerini karşılama aracı olan sözleşmelerin geçersizolmasına neden olan başlangıçtaki imkansızlık, bu yönüyle borç ilişkilerinde büyükbir öneme sahiptir.Bu açıklamalar doğrultusunda tezimiz; bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtanoluşmaktadır. Tezimizin, giriş bölümünde, imkansızlık kavramı, birinci bölümünde,imkansızlığın çeşitli türleri, unsurları ve türleri, ikinci bölümünde borç ilişkisidoğuran sözleşmelerde başlangıçtaki imkansızlık kavramı, unsurları, türleri veimkansızlığın ispatı, üçüncü bölümünde de başlangıçtaki imkansızlığın hüküm vesonuçları incelenmiştir. Sonuç kısmında ise incelemelerimiz sırasında önemlibulduğumuz noktalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe human beings have to face various needs both in their daily lives and in theirprofessional lives everyday. These needs can be overcome by dept relations withothers, especially by establishing contracts. The contracts are legal transactionswhich create dept relations between the parties by the declaration of mutualagreement and consent. The subjects and objectives of the contracts are the activitiesto meet the parties? needs. According to the Turkish Code for Debts, the parties arefree for signing a contract; choosing the contracting party and determining thesubjects of the contract. This is called the Principle of Freedom for Contracts.However, in some cases, this principle is limited. One of such limitations is the?impossibility?.Impossibility may be defined as the actual or legal restrictions that do not allowthe debtor or another person to repay the debt in an objective, continuous and definiteway from the beginning on.The subject of our thesis is the impossibility, which is defined as the failure in theaction by anybody, including the debtor, and before or latest during the establishmentof the contract due to existing objective, continuous, actual or legal hindrance.According to the dominant opinion in this doctrine, the initial impossibility isexamined under two subtitles: the initial objective impossibility and the initialsubjective impossibility in regard to the criteria whether the action can be realised ornot realised by the third persons, including the debtor. There are different legalresults of these two types of initial impossibility.In this regard, the initial impossibility, causing the invalidity of the contract whichis a tool for meeting the requirements of the people, has a great importance in debtrelations.viiWithin the frameworks of these explanations; our thesis consists of oneintroduction, three sections and one conclusion. In the Introduction of our thesis, theconcept of impossibility; in the first section, the types and elements of theimpossibility; in the second section, the types and elements of the initialimpossibility in the contracts, creating debt relation and the proof of impossibility;and in the third section, the judgements and results of the initial impossibility hasbeen discussed. In the conclusion section, we have emphasized the points which wefound important during our research.