Türk resminde fantastik eğilimler
Fantastic trends in Turkish painting
  1. Tez No: 191975
  2. Yazar: GÜLNUR KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. KEMAL İSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fantastik, Sanat, Düşler, Bilinçaltı, Sürrealistler
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZETFantastik Sanatı tarihsel gelişimi içinde ele alarak, ustaları ve bellibaşlı yapıtları ile tanıtmaya çalıştım. Düşler ile başlayan fantastik sanat, 20yüzyılda asıl kaynağı olan bilinçaltı kavramını keşfediyordu Freud'la birlikte.Bilinçaltının sırlarını açığa çıkarıp resme dökmek isteyen sürrealistlerleyoluna devam ediyordu; çeşitlenerek, çağa ayak uyduruyordu. Cadılar veBaştan Çıkarılan St. Antony'nin yerini cinselliğin baştan çıkaran cazibesialıyordu.Avrupa'da sanatçılar çeşitli akımların dalgaları ile sürüklenipbilinçaltlarını irdelerken, bizim resme gönül veren ve ellerine resim yapmaözgürlüğü yeni verilen yeteneklerimiz, resmi kavrama ve keşfetme yolundailerlemeye çalışıyordu.Bu zor yolcuğu, Fantastik Sanatın engin denizinin kıyılarına varan veiçinde yüzebilen sanatçılarımızı ele aldım, sonunda. Bu sanatçılarımızınsayıları çok fazla değil, belki bizler de rüyalarımızdan korkmadığımız zamançok daha fazla fantastikler olucak sanat yaşamımızda.Bu yolculuğa niyetlenen sanatçı adaylarına rehber olması dileğiyle….
Özet (Çeviri)
SUMMARYI tried to present fantastic art within its historical evolution with itsmastersandsurrealists who wanted to reflect the secrets of the subconscious bydiversifying, keeping in tandem with the age and incorporating sexuality intoits subject matter.. In the place of witches and the seduced St.Anthonycame the seductive allure of sexuality..While European artists, were swepting away by different schools ofart and analyzing their subconscious; our artists who had achieved thefreedom to paint only recently, were on the road to understand and discoverpainting.Finally, i dwelled upon our artists which were swimming in the deepsea of fantastic art.. The number of these artists is not very much.. Maybethe day which we do not afraid of our dreams, there will be more fantasticartists in our art life..In the hope that this work will be a guide for those artist candidates inthis voyage..Key words;Fantastic, art, dream, subconscious, surrealist