20. yüzyılda plastik sanatlarda kent olgusuna yaklaşımlar
Approaches of the 20th century plastic arts for the city phenomenon
  1. Tez No: 191980
  2. Yazar: YASEMİN ERDİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. İRFAN OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 20. yüzyı Resim, Ressam, Kent, Kentsel imgel, 20th Century, Painting, Painter, City, Urban image
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
I20. YÜZYILDA PLASTİ SANATLARDA KENT OLGUSUNA YAKLAŞK IMLARÖZETSözcük anlamı yönetsel örgüt birimi anlamı gelen kentler, üretimdekiyla nainsan gücünün yerini sanayideki geliş makine gücünün alması sanayi kentlerineimle iledönüşmüşve sanayi öncesi kentlerindeki yaş feodal ilişam kiler ile biçimlenirken,sanayi sonrasıkentleri kapitalist üretim biçiminin değ sistemlerine göre biçimlenip,erkapitalist düzen sanayi kentlerinde ilişkileri belirleyen öğ olmuşe tur.İnsan yapı rmasılandı olan kent ve kent olgusu tüm yaş mı etkilemekte veamı zıı etkileşkentli olan bizleri biçimlendirmektedir. Bu karş klılı imin en hı ve yoğzlı unyaş ğ 20. yüzyı aralııise diğ yüzyıandıı ğl er llardan siyasal ve toplumsalıoluşumlarda da görüldüğ üzere, daha hı ve karmaş r. Bu büyük bunalıü zlı ktı mdöneminde, dünyanı çehresinin değ mesi, sadece siyasal ve iktisadi alandan işdeğildir; bilim, fikir ve sanat alanı da kapsar. Ve bu gelişnı meler doğ ortamlarıal nıkentlerde bulur.ı lıSiyasal ve iktisadi gelişmeler, bilimsel ve teknik ilerlemeler ile bağntıfarklı şaçı ndan, modernizmin ve postmodernizmin biçimlendirdiğkent ve kentbakı ları iolgusunun etkileş sanat alanı 20. yüzyıboyunca sürekli olarak kendini yıpimi, nda l kııtekrar yapı ran, kendini sorgulayan bir halde karş za çı Sanat, tümüylelandı mı kar.ıkarmaş bir estetik, toplumsal, ekonomik, hatta zaman zaman siyasal değ kenlerk işsisteminde yer alan baş bir değ kendir. Bize bireyin ve toplumun, teknolojinin veka işkentlerin gelişimiyle, hayal gücü ve üretim olanakların çoğnı alması bir yandanyla,irken eşzamanlı l yabancı ı kıtlanı çatı ğ , bir taraftanşıözgürleş gelişip nası laşp, sı p, tınıda kaybettiğözgürlüğ tekrar tekrar aradıı bize sunan bir göstergedir.ğnıi ünüYasemin ERDİN
Özet (Çeviri)
IAPPROACHES OF THE 20TH CENTURY PLASTIC ARTS FOR THE CITYPHENOMENONABSTRACTCity means the administrative organization unit with a lexical description. Itsmeaning changed into an industrial form when the industry took the place of man withthe development of machines; feodal living style of the previous age turned into acapitalist system style and the capitalist order determined the relationships accordingto industral cities.Human made city and the city phenomenon effects all our lives and forms usas city people. In the 20th century, the interaction is experienced in a faster and amore compact way than the other centuries, political and social events. In this greatdepression age, the changing of world visage is not only political and economical, butalso scientific, intellectual and artistic. These developments find their naturalhabitus in cities.We face with the deconstructing and reconstructing, questioning structureof art in the 20th century due to the political and economical developmen ts, fromdifferent perspectives driven out by the scientific and technical developments ; theintraction of city and the city phenomenon shaped by the modernism andpostmodernism, Art is an another complex variable in the aesthetical, social,ecomonic and sometimes political systems. On one side, it is a sign whichindicates that man and society, gets more free and develops by the increase offantasy and production facilties, technology and city, on the other side they aretrapped, alienated, coincided and in a desperate search of lost freedom.Yasemin ERDİN