Akut pankteatit ve komplikasyonlarının tanısında bilgisayarlı tomografinin rolü
The role of computed tomography in diagnosis of complications and acute pancretitis
  1. Tez No: 192044
  2. Yazar: SEVNUR SARICA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Bilgisayarlı tomografi, Psödokist, Nekroz44, Acute pancreatitis, Computed tomography, Pseudocyst, Necrozis45
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Akut pankreatit sık görülen bir hastalık olup, hafif (ödematöz) ve şiddetli (nekrotizan)formları mevcuttur. Akut pankreatit tanı ve tedavisinde son yıllarda önemli gelişmelerolmasına karşın, %5-10 mortalite oranı ile önemli bir hastalık olma özelliğini devamettirmektedir. Akut pankreatit şiddetinin önceden belirlenmesi, doğru tedavi ve yoğun bakımile mortalite azalmaktadır. Çalışmamızda, akut pankreatit olgularında bilgisayarlı tomografiile hastalığın şiddetini ve komplikasyonlarını saptamayı amaçladık.Çalışmamız sonrasında akut pankreatit şiddetinin sınıflandırılmasında grade Agrubunda 1, grade B grubunda 19, grade C grubunda 4, grade D grubunda 5 ve grade Egrubunda ise 13 hasta tespit edildi. Grade E grubu hastalarda, komplikasyon en yüksekoranda (%77) saptandı. Bilgisayarlı tomografinin akut pankreatit şiddetini göstermedekiduyarlılığı %77, özgüllüğü %83, pozitif prediktif değeri %61ve negatif prediktif değeri ise%89 bulundu.Sonuç olarak, akut pankreatit şiddetinin değerlendirilmesi ve komplikasyonlarınsaptanmasında bilgisayarlı tomografinin değerli bir radyolojik modalite olduğu vebilgisayarlı tomografinin bulgularında grade'leme yapılmasının prognozu olumlu yöndeetkileyeceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis is a frequently disease that has mild (oedematous) and severe(necrotizing) forms. Although in the diagnosis and the treatment of acute pancreatitis havedevelopments, it usually an important disease that has 5-10% mortality. With earldetermination of acute pancreatitis, correct treatment and intensive care will decreased. In ourstudy, we want to determine the severity and the complications of disease by computedtomography on acute pancreatitis individuals.In the end of our study, the classification of severity of acute pancreatitis, 1 case ingrade A, 19 cases in grade B, 4 cases in grade C, 5 cases in grade D and 13 cases in grade Ehave established. Grade E group have increased significant rate of complications (77%).Consequently, computed tomography has 77% sensitivity, 83% spesifity, 61% positivepredictif values and 89% negative predictive values to demonstrate severity of acutepancreatitis.In conclusion, computed tomography is a valuable radiological modality thatdemonstrate the complications and severity of acute pancreatitis. Therefore grading oncomputed tomography findings think us it has an positive effect on prognosis.