Subtotal ve total tiroidektomi sonrası görülen komplikasyonlar
Complıcatıons after subtotal and total thyroıdectomy
  1. Tez No: 192045
  2. Yazar: ALİ KEMAL BATMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET EMİN İRFANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rekürren laringeal sinir, sinir paralizi, tiroidektomi, Rekurrent larengeal nerve, nerve paralysis, thyroidectomy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında 1996-2005 yıllarıarasında opere edilen 916 guatrlı olgu retrospektif olarak incelenmiş, tiroidektomi sonrasıgörülen komplikasyonlar ve tedavi biçimleri ele alınmıştır. Postoperatif dönemde oluşankomplikasyonları etkileyen faktörler araştırılmış ve bu komplikasyonların azaltılması içinbaşvurulabilecek yöntemler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Olgularımızın yaş ortalaması42±13 olup 741 (% 81)' i kadın 175 (% 19)'i erkek hastalardır. Olguların % 75'ini nodüler vemultinodüler guatrlı hastalar oluşturmaktadır. Olguların % 14'ünü malign vakalar, bunun da% 66'sını papiller kanserler oluşturmaktadır. Olguların %28.3 adenomatöz hiperplazi olarakgelmiştir. Olguların %23.9'una bilateral subtotal lobektomi, %20.8'ine tek taraflı totallobektomi, %11,2 sine tek taraflı subtotal lobektomi, %4.6'sına total tiroidektomi, %10'unatek tarafa total diğer tarafa subtotal lobektomi uygulanmıştır. Hastalarımızda genelkomplikasyon oranı %6.1 olarak gerçekleşmiştir. En sık görülen komplikasyon %2.6 ilegeçici hipokalsemidir. Çalışmamızda rekürren paralizi oranı %0.4 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, endikasyonun doğru konulması, ameliyattan önce hastanın gereği gibihazırlanması, en uygun anestezi tipinin seçilmesi, asepsi ve antisepsi kurallarına uyulması,cerrahın tecrübeli olması, gerekli ve en uygun tiroidektomi tipinin tespit edilmesi, anatomiyehakim olarak titiz ve dikkatli bir şekilde diseksiyonun uygulanması ve ameliyat sonrasıdönemde hastanın yakından takip edilmesi gibi çok önemli şartlara uygun davranılması bukomplikasyonların önlenmesi ve tedavisinde büyük önem taşır.
Özet (Çeviri)
Ninehundredsixteen patients who were operated in the Department of GeneralSurgery of University of Trakya, Faculty of Medicine between 1996-2005 due to thyroidaldisease, were retrospectively analyzed according to the type of the performed operation andcomplications. We also examined the factors related to the postoperative complications andtried to find out the facts to avoid them.The median age of the patients was 42 (15-82) with 741 (81%) female and 175(19%) male population.Seventyfive percent of the patients had nodular goiter where %14 of them hadmalignant disease. The majority of malignancies consisted of thyroid papillary carcinomawith %66. Adenomatous hyperplasia was demostrated in %28.3 of all cases.The types of performed operations were as follows: Bilateral subtotal lobectomy(%23.9), unilateral total lobectomy (%20.8), unilateral subtotal lobectomy (%11.2), totalthyroidectomy in %4.6 of cases and unilateral total lobectomy with contralateral subtotallobectomy in %10 of cases. General complication rate was %6.1. Transient hypocalcemiawas the most frequent complication with %2.6. The rate of recurrent lareyngeal nerve palsywas % 0,4 .As a conclusion, lowering the complication rate in thyroid surgery is possiblethrough the appopriate indication for surgery, the adequate preoperative evaluation, thesuitable type of anaesthesia, the obedience to the principles of antiseptic surgery, theexperienced surgical team, the gentle anatomic dissection and the careful postoperativefollow-up.