Alfa lipoik asidin rat karaciğer homojenatlarında indüklenmiş lipid peroksidasyonuna etkisi
The Effect of alpha lipoic acid on induced lipid peroxidation in rat liver homogenates
  1. Tez No: 192049
  2. Yazar: SÜLEYMAN BEDİR YAPAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVGİ ESKİOCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: alfa lipoik asid, malondialdehid, glutatyon, hidrojen peroksit, ferröz amonyum sülfat, alpha lipoic acid, malondialdehyde, glutathione, hydrogen peroxide, ferrous ammonium sulphate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Oksidan ürünlerin, diabetes mellitus, ateroskleroz, katarakt ve karaciğer sirozu gibihastalıkların patogenezinde rol aldığı bilinmektedir. Bu nedenle son yıllarda antioksidanmoleküllerin terapotik amaçlı kullanımı artmıştır.Çalışmamızda; alfa lipoik asidin farklı dozlarının invitro kullanımının, rat karaciğerhomojenatlarında indüklenmiş lipid peroksidasyonu ve doku glutatyon düzeyine etkileriniaraştırmak amaçlanmıştır.Rat karaciğer homojenatlarında hidrojen peroksit (15 mM) ve ferröz amonyum sülfat(2 mM) kullanılarak 2 farklı yöntemle lipid peroksidasyon indüksiyonu yapıldı. Lipidperoksidasyonu indüklenen deney düzenekleri 4 alt gruba ayrıldı ve bu gruplara sırasıyla 0, 2,4 ve 8 mM alfa lipoik asid eklendi. Doku glutatyon düzeyleri ve lipid peroksidasyon sonürünü olan malondialdehid düzeyleri incelendi.Hem hidrojen peroksit ve hem ferröz amonyum sülfat uygulanan deneydüzeneklerinde; aktivasyon gruplarındaki malondialdehid düzeyleri kontrol gruplarına göreanlamlı yüksek bulundu. Alfa lipoik asid uygulanan gruplardaki malondialdehid düzeyleriaktivasyon gruplarındaki düzeylere göre anlamlı düşük bulundu. Aktivasyon gruplarındakiglutatyon düzeyleri kontrol gruplarına göre anlamlı düşük bulundu. Alfa lipoik asiduygulanan gruplardaki glutatyon düzeyleri aktivasyon gruplarındaki düzeylere göre anlamlıyüksek bulundu. Glutatyon düzeyinin zamana bağlı değişimi incelendiğinde önce dereceliolarak azaldığı, daha sonra arttığı, 4 ve 8 mM gruplarında başlangıç düzeyini de aştığıgözlendi.Sonuç olarak bulgularımız, hidrojen peroksit ve ferröz amonyum sülfat uygulanandeney düzeneklerinde lipid peroksidasyonunun uyarıldığını göstermektedir. Alfa lipoik asiduygulanan gruplardaki malondialdehid düzeylerinin aktivasyon gruplarındaki düzeylere göreanlamlı düşük, glutatyon düzeylerinin ise anlamlı yüksek olmasının nedeninin, alfa lipoikasid'in antioksidan özelliklerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
It is known that oxidant species play a role in the pathogenesis of certain diseases suchas diabetes mellitus, atherosclerosis, cataract and hepatic cirrhosis. Therefore, the use ofantioxidant species for therapeutic purposes has risen up in the recent years.The aim of the study was to investigate the different concentrations of alpha lipoicacid on the induced lipid peroxidation and tissue glutathione level in rat liver homogenates.Two different methods have been used for lipid peroxidation using hidrogen peroxide(15 mM) and ferrous ammonium sulphate (2 mM). The experimental setups induced by lipidperoxidation have been divided into four sub-groups. Alpha lipoic acid was added in 0, 2, 4and 8 mM concentrations into those groups, respectively. The malondialdehyde levels whichis the end product of lipid peroxidation and the levels of tissue glutathione have beendetermined.In the experimental setups where both hidrogen peroxide and ferrous ammoniumsulphate have been applied, the levels of malondialdehyde in the activation groups have beenfound to be significantly higher than to the control groups. The levels of malondialdehyde inthe groups that alpha lipoic acid has been applied has been found to be significantly lowerthan the activation groups. The levels of glutathione in the activation groups have beendetected significantly lower when it was compared to the control groups. The levels ofglutathione in the groups where alpha lipoic acid has been applied has been found to besignificantly higher from the activation groups. When the time-dependent change in the levelof glutathione was investigated it was observed that this initially decreaseand then started to increase. In the groups of 4 and 8 mM, this level was even over from thestarting point.In conclusion, our findings suggest that lipid peroxidation is induced in theexperimental setups where hidrogen peroxide and ferrous ammonium sulphate are applied.The reason of significantly lower malondialdehyde and higher glutathione levels in alphalipoic acid group than activation groups may be a result of the antioxidant properity of alphalipoic acid.