Türkiye'de ruhsatlı normal ve uzun etkili oksitetrasiklin müstahzarının prospektüslerinin Farmakokinetik ve farmakodinamik bilgiler yönünden incelenmesi
Investigation of conventional and long acting official oxytetracycline formulation prospectuses in respect to pharmacokinetics and pharmacodynamics in authorised in Turkey
- Tez No: 192081
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZAİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Müstahzar, normal, oksitetrasiklin, ruhsatlı, uzun etkili, Authorised, conventional, long acting, official, oxytetracycline
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZETTürkiye'de Ruhsatlı Normal ve Uzun Etkili Oksitetrasiklin Müstahzar ProspektüslerininFarmakokinetik ve Farmakodinamik Bilgiler YönündenİncelenmesiBu çalışmada Türkiye'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürülüğütarafından ruhsatlandırılmış oksitetetrasklin içeren veteriner ilaç müstahzarlarınınfarmakokinetik (verilme yolları ve emilme, dağılma, doku, organ ve vücut sıvılarına nüfuzetme, plazma proteinlerine bağlanma, biyotransformasyon, yarı ömür, atılma, klirens gibi) vefarmakodinamik (etki şekli, etkili plazma yoğunlukları, etkisi ve etki spektrumu, etkispektrumuna giren bakteri isimlerinin sayılması gibi) bilgiler/bildirim yönünden incelenmesiamaçlanmıştır.Bunun için, ruhsatlı müstahzarlardan 5'i normal ve 5'i de uzun etkili 10 ilaç prospektüsüseçilerek belirtilen yönlerden incelenmiştir.Prospektüslerdeki bilgiler/bildirim yeterli, kısmen yeterli ve yetersiz terimleri ile ifadeedilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında yapılan incelemeler sonucunda, prospektüslerdeilacın kullanıldığı hedef hayvan türlerini dikkate alarak bilgilerin verilmediği/bildiriminyapılmadığı, bilgilerin genel kapsamlı olduğu; farmakokinetik bilgilerin/bildirimin genelliklekısmen yeterli/yetersiz olduğu, farmakodinamik bilgilerin/bildirimin yeterli olduğu anlaşılmıştır.İlaç prospektüslerinde bulunacak bilgiler hekime yapacağı sağaltım ve sağaltımın başarısı,hastanın sağlığının tehlikeye sokulmaması, ilaç ve sağaltım etkileşmeleri, hayvan kaynaklıgıdalarda ilaç kalıntılarının önlenmesi ve böylece halk sağlığı yönünden önemlidir. Busebeple, yetkili makam tarafından ruhsat aşamasında prospektüslerde yeterlibilgilerin/bildirim bulunması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigation of Conventional and Long Acting Official Oxtetracycline FormulationProspectuses in Respect to Pharmacokinetics and Pharmacodynamics in Authorisedin TurkeyIn this study, pharmacokinetic (administration, absorbtion, distribution, penetration to tissues,organs and body fluids, binding to plasma proteins, biotransformation, half-life, excretion,clearance, etc) and pharmacodynamic (action and effects of drug, effective plasma drugconcentration, spectrum, names of the bacteria in drug?s spectra, etc) information/declarationof oxytetracycline formulations for veterinary usage authorised by Ministry of Agricultural andRural Affairs, Generale Directorate of Protection and Control, Turkey was aimed to beinvestigated.The information/declaration in the prospectuses was classified as sufficient, partly sufficientand insufficient. It was reported that the prospectuses have only general information but didnot have sufficient information about the target animal species, the pharmacokineticinformation/declaration was partly sufficient or insufficient, and pharmacodynamicinformation/declaration was sufficiet.The informations/declaration in the prospectuses is important for it aims to guide theveterinarians about the medication and effectiveness of the treatment, no risks for thepatients health, drug and treatment interactions and drug residues in animal foodstuffs andso the public health. For this reason, in licencing stage, the authorities should assure thatenough information/declaration is written on the prospectuses.