Ankara Tarım İl Müdürlüğünün 2005 yılı içerisinde yapmış olduğu gıda denetim hizmetlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the food control services made by the Ankara provincial agricultural directorate in the year of 2005
  1. Tez No: 192082
  2. Yazar: SEDAT MOCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN SARP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda, Gıda Denetimi, Sağlık
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma, Ankara l Tarım Müdürlüğünce 2005 yılı içerisinde yapmış olduğu gıdadenetim hizmetlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla veriler Aralık2005- Şubat 2006 tarihleri arası toplanmıştır.Araştırma da hem gıda üretim yerleri, hem de gıda satış ve toplu tüketim yerleriiçin araştırmacı tarafından geliştirilen veri giriş tablosu kullanılmıştır. Gıda üretim, gıdasatış ve toplu tüketim yerleri açısından en fazla olumsuzluk boyutları ve boyutlarlasektörler arasında anlamlı bir fark olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıcadenetimlerde en çok hangi nedenle işletmelerin ceza aldığı saptanmaya çalışılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; gıda üretim yerlerinin en çok üretimizinlerinin olmaması nedeniyle ceza aldığı, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinin iseüretim izinsiz mal satmaktan dolayı ceza aldığı belirlenmiştir. Üretim yerleri açısındanen çok olumsuzluk puanının işletme içi boyutuna verildiği, işletme çevresi, işletme içi,temizlik ve dezenfeksiyon, personel hijyeni, nakliye ve depolama, alet ve ekipman,eğitim ambalajlama boyutları ile sektörler arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Diğerboyutlar açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Gıda satış ve toplu tüketim yerlerindede en çok olumsuzluk puanının işyeri hijyeni boyutuna verildiği, toplu tüketim yerlerininolumsuzluk puan ortalamalarının gıda satış yerlerine göre daha yüksek olduğubelirlenmiştir. Ayrıca; gıda güvenliği, personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, işyerihijyeni, taşıma, eğitim boyutları ile sektörler arasında anlamlı farklar bulunmuş olup,diğer boyutlar açısından anlamlı bir fark bulunamamıştırAraştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha sağlıklı ve güvenli gıdaüretimi ve tüketimine yönelik olarak ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerdebulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is planned by the aim of evaluating the food control services made by TheAnkara Provincial Agricultural Directorate within the year of 2005. For the purpose ofthis, the data had been collected between the dates of December, 2005 and February,2006.In this research, it is used the data entrance table improved by the researcher forboth the places of food selling and mass consumption. In terms of the places of foodproduction and food selling and mass consumption, it is tried to determine the mostnegativeness dimensions and whether there is a meaningful difference between dimensionsand sectors. Besides, it is tried to produce that for which reason the operations are punishedmost on the controls.According to the conclusions getting from the research, it is determined that thefood production places are punished most because they don?t have their productionpermission, as for the food selling and mass consumption places are punished due toselling goods without permission.In terms of production places, it is given the most negativeness point to thedimension of inner operations and meaningful differences are founded betweenoperation environment , inner operation, cleanness, disinfection, personnel hygiene,transportation , storage , tool and equipment, education, packaging dimensions andsectors. It is not found a meaningful difference in terms of the other dimensions. Themost negativeness point is given to the dimension of workplace hygiene in food sellingand mass consumption places and it is determined that the mean of negativeness pointsof mass consumption places is higher than the mean of the food selling places. Besides,meaningful differences are found between food security, personnel hygiene, tool andequipment hygiene, workplace hygiene, transportation, education dimensions and sectors. Itis not found a meaningful difference in terms of the other dimensions.In the direction of the conclusions getting from the research, it is proposed to therelated establishments and foundations regarding more healthy and secure foodproduction and consumption.Key Words : Food, Food Control, Health