Ankara'nın Abidinpaşa, Birlik ve Koru mahallelerindeki atmosferik polenlerin karşılaştırılması
Comparision of airborne pollens in Abidinpaşa, Birlik ve Koru districts of Ankara
- Tez No: 192083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Forensic Medicine, Biology
- Anahtar Kelimeler: Adli bilimler, adli palinoloji, polen, wodehouse metodu, Ankarapolenleri, Forensic science, forensic palinology, pollen, wodehouse method, Ankara?spollen
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Tıp Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZETAnkara'nın Abidinpaşa, Birlik ve Koru Mahallelerindeki Atmosferik PolenlerinKarşılaştırılması2005 yılı boyunca yapılan bu çalışmada, Ankara iline bağlı Abidinpaşa, Birlik ve Korumahalleleri atmosferinden alınan polen örnekleri teşhis edilmiştir. Bölgelerden alınanatmosferik polen örnekleri arasındaki farklılıklar ve günlük değişimleri belirlenmiştir.Çalışmamızda bu farkların adli bilimlerde olay yerinin ve zamanının belirlenmesinde, şüpheliile olay yeri arasındaki bağlantının kurulmasında polenlerin kullanılabilirliği hakkındadeğerlendirme kriterleri oluşturmak amaçlanmıştır.Çalışmada her üç bölgenin atmosferindeki polenlerin ait oldukları bitki taksonlarıDurham aracı kullanılarak, gravimetrik yöntemle saptanmıştır. Tespit edilen taksonlara aitpolenlerin morfoloji belirtilmiş ve mifrofotoğrafları çekilmiştir. Her bir taksona ait polenmiktarı cm2 alana düşen sayıya dönüştürülmüştür.Çalışmamızda rüzgarla tozlaşan Mill., L., Mill.,Abies Acer AlnusAmaranthaceae/Chenopodiaceae, Artemisia L., Betula L., Cedrus Link., Carex L., CarpinusL., Corylus L., Cupressaceae/Taxaceae, Fagaceae, Fraxinus L., Juglandaceae, Morus L.,Pinus L., Plantago L., Platanus L., Poaceae, Populus L., Quercus L., Rumex L., Ulmus L. veUrtica L. gibi taksonların polenleri atmosferde yüksek konsantrasyonlarda tespit edilmiştir.Kendi kendilerine ya da böceklerle tozlaşan Aesculus L., Anacardiacea, Apiaceae, Asteraceae,Balsaminaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caryophyllaceae, Centaurea L., Cistaceae,Convolvulaceae, Echium L., Elaeagnus L., Ericaceae, Fabaceae, Helianthus L., Lamiaceae,Liliaceae, Lonicera L., Oenotheraceae, Oleaceae, Pedaliaceae, Rosaceae, Sambucus L.,Sanguisorba L., Salix L., Taraxacum L., Teucrium L., Tilia L., ve Xanthium L. gibitaksonlara ait polenler ise daha düşük konsantrasyonda belirlenmiştir.Tespit edilen polenlerin farklı bölgelerde farklı miktarlarda olduğu görülmüştür. Bazıtaksonların polenleri her üç bölgede de tespit edilirken bazı taksonların polenleri ise sadecebelirli bir bölgede görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparision of Airborne pollens in Abidinpaşa, Birlik ve Koru Districts of AnkaraIn this study pollen grain samples taken from Abidinpaşa, Birlik and Koru districts of Ankarahad been diagnosed throughout 2005. Differences between pollen samples of these regionsand their daily amount have identified. The aim of this study was formed evaluation criterionsabout usage of pollen grains on determining of crime scene and time and establishing the linkbetween suspect and crime scene.Airborne pollen grains have been gathered from three regions with gravimetricDurham traps and taksons of these pollens have been fixed. Morphology of pollen grains thatbelong to diagnosed taksons have been pointed out and microphotographes of these pollengrains had been taken. Pollen amounts of each takson have been converted into grains ofpollen per cm2.In our study pollen grains of wind-pollinated taksons had been determined as AbiesMill., Acer L., Alnus Mill., Amaranthaceae/Chenopodiaceae, Artemisia L., Betula L., CedrusLink., Carex L., Carpinus L., Corylus L., Cupressaceae/Taxaceae, Fagaceae, Fraxinus L.,Juglandaceae, Morus L., Pinus L., Plantago L., Platanus L., Poaceae, Populus L., QuercusL., Rumex L., Ulmus L. ve Urtica L. in a high concentration in the atmosphere. Also, pollengrains belong to self-pollinated or insect-pollinated taksons, Aesculus L., Anacardiacea,Apiaceae, Asteraceae, Balsaminaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caryophyllaceae,Centaurea L., Cistaceae, Convolvulaceae, Echium L., Elaeagnus L., Ericaceae, Fabaceae,Helianthus L., Lamiaceae, Liliaceae, Lonicera L., Oenotheraceae, Oleaceae, Pedaliaceae,Rosaceae, Sambucus L., Sanguisorba L., Salix L., Taraxacum L., Teucrium L., Tilia L., veXanthium L., had been identified in a lower concentration.It have been seen that fixed pollen grains were found different amount in differentregions. Pollen grains belong to some taksons have been specified from all three regions, butpollen grains of some other taksons have been identified only in a specific region.