Parmakizi porlarının bir kimlik tespit yöntemi olarak değerlendirilmesi: poroskopi
Evaluation of the fingerprint pores as a method of personal identification: poroscopy
- Tez No: 192165
- Danışmanlar: PROF.DR. MAKSUT COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Parmakizi, Papil, Kimlik Tespiti, Porlar, Poroskopi, Fingerprint, Friction ridge, Identification, Pores, Poroscopy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETParmakizi Porlarının Bir Kimlik Tespit Yöntemi Olarak Değerlendirilmesi:PoroskopiParmakizi, olay yerinde kalan önemli deliller arasında yer almaktadır.Parmakizi, değişmez, değiştirilemez, benzememezlik ve sınıflandırılabilirliközellikleri nedeniyle olayların aydınlatılmasında kullanılan önemlidelillerdendir.Poroskopi, parmakizi, avuçizi ve ayakizlerinde papil hatlarını oluşturanter kanalı ağızlarının (porların) birbirlerine göre konumlarını değerlendiren vebunu kimliklendirmede kullanan bir metoddur.Poroskopi, parmakizi ile kimlik tesbitinin bir alt konusudur.Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde parmak izlerine ait bilgiler üçseviyede incelenmektedir.Ülkemizde I ve II. seviye standardı uygulanmaktadır. Ancak Poroskopi veEdgeskopi gibi konuları kapsayan III. seviye standardı henüzuygulanmamaktadır.Bu çalışmada; farklı kağıt türlerinde mürekkepli izlerde por elde edilmesi,görünmeyen parmak izlerinin görünür hale getirilmesinde kullanılan kimyasalyöntemlerden 5-MTN, superglu ile yapışkan bantlar ve stiki-sayd yöntemlerindeporların gelişimi, yine görünmeyen parmakizlerinin görünür hale getirilmesindekullanılan tozlama yönteminde porların durumu, superglu buharının zamanagöre porlar üzerine etkisi, parmakizi alınırken yapılan baskının (basıncın) pordeliklerinin görünümüne etkisi incelenmiştir.Dünyada birçok gelişmiş ülkede kullanılan poroskopinin ülkemizde dekullanımını sağlamak ve bu sayede insan haklarına ve adalete katkıda bulunmakamacıyla bu çalışma yapılmıştır.Bu çalışmamızda poroskopinin Türkiye'de kullanılması ve öneminin ortayakonması da amaçlanmıştır.Bu çalışma ile poroskopi'nin kimlik tespitinde önemli bir yere sahipolduğu bir kez daha ortaya konmuştur.Ayrıca ülkemizdeki olay yerlerinden alınan tasnife ve mukayeseyeelverişli olmayan parmakizlerinin oranının ortalama %35 lerde olduğu tesbitedilmiş ve hukukumuza yeni giren çapraz sorgu ile birlikte mukayese ve tasnifedilebilir izlerin bile güvenirliğinin sorgulanacağı düşünüldüğünde parmakiziporlarının incelenmesinin ve bu yolla kimliklendirmenin yapılabilmesinin önemiortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of the fingerprint pores as a method of personal identification:PoroscopyFingerprints are among the most important evidences found at the crime scene.Since fingerprints can not be changed, remain unchanged, are unique and can beclassified, are among the most important evidences used in solving crimes.Poroscopy is a method which uses the relative locations of pores, which are thesweat gland openings on the skin surface forming the friction ridges found onthe palmar site of hands and feet.Poroscopy is a subsidiary subject of fingerprint identification.In the world especially in developed countries, fingerprints are being examinedon three levels.The 1st and 2nd level standards are being utilized in our country. However the3rd level comprising topics such as poroscopy and edgescopy is not beingapplied yet.In this study, I have examined the development and visualizing of pores withinked prints on different kinds of papers, the situation of pores developed withchemicals such as 5-methylthioninhydrin, cyanoacrylate and adhesive tapes withsticky-side powder which are used to visualize latent fingerprints, poredevelopment with powder dusting which is again used to visualize latentfingerprints, the effect of cyanoacrylate vapor exposure time on pores, the effectof the pressure applied while taking fingerprints with inks on the appearance ofpores have been investigated.Poroscopy which is being used in other developed countries, should also be usedin our country and this study has been conducted so as to make contribution tohuman rights and justice.Another purpose of this study was also to show the importance of poroscopy andits application in Turkey.With this study I have confirmed that poroscopy has an important place inidentification.Additinonally the percentage of fingerprints collected at crime scene which arenot considered suitable for classification and comparison have on average beenfound to be 35% and if we take into account the reliability of the classified andcomparable fingerprints investigated by the cross-examination procedure whichhas recently entered our judicial system, the importance of the study of poresand the use of pores together at the second level in establishing identificationhas been put forward.