Askeri lise öğrencilerinin somatotiplerinin aerobik ve anaerobik kapasitelerine etkisi
Effects of cadets somatotypes on their aerobic and anaerobic capacities
- Tez No: 192166
- Danışmanlar: PROF.DR. FEHMİ TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aerobik Kapasite, Anaerobik Kapasite, Antropometri, Askeri Lise, Somatotip, Aerobic Capacity, Anaerobic Capacity, Antropometry, Military High School, Somatotype
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmada, askeri lisede eğitim-öğretim gören öğrencilerinantropometrik ölçümlerinin yapılarak, somatotip özelliklerinin tespitininyapılması; bu özelliklerin aerobik ve anaerobik kapasiteler ile ilişkisinibulmak amaçlanmıştır.Çalışmaya Kuleli Askeri Lisesi'nde eğitim öğretim gören 13-19yaşları arasında, yaş ortalaması 15,74±1,38 olan 1071 erkek öğrencikatılmıştır. Antropometrik ölçümler Heath-Carter formülüne görehesaplanmıştır. Öğrencilerin anaerobik kapasitelerini bulmak için dikeysıçrama testinden, aerobik kapasitelerini bulmak için ise 20 m mekik koşusutestinden yararlanılmıştır. Farklı somatotip özelliklerin (endomorf,mezomorf, ektomorf) aerobik ve anaerobik kapasiteleri açısındankarşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Çalışmada, endomorf yapıya sahip öğrencilerin anaerobikkapasiteleri mezomorf ve ektomorf yapıya sahip öğrencilerin anaerobikkapasitelerinden daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Mezomorf yapıya sahipöğrencilerin anaerobik kapasitelerinin ektomorf yapıya sahip öğrencilerinanaerobik kapasitelerinden yüksek olduğu gözlenmiştir ancak aradaki farkanlamlı değildir. Ektomorf yapıya sahip öğrencilerin aerobik kapasitelerininendomorf yapıya sahip öğrencilerin aerobik kapasitelerinden daha yüksekolduğu görülmüştür. Ektomorf yapıya sahip öğrencilerin aerobikkapasitelerinin mezomorf yapıya sahip öğrencilerin aerobikkapasitelerinden yüksek olduğu bulunmuştur ancak aralarında anlamlı farkyoktur. Mezomorf yapıya sahip öğrencilerin aerobik kapasitelerininendomorf yapıya sahip öğrencilerin aerobik kapasitelerinden daha yüksekolduğu gözlenmiştir.Çalışmanın sonucunda somatotip özelliklerin anaerobik ve aerobikkapasiteler ile ilişkili olduğu görülmüştür. Somatotip özelliklerin ileridekomuta kademesini oluşturacak askeri öğrencilerin seçimi, uygun askerisınıflara yönlendirilmesi ve uygun spor branşlarında faaliyet göstermeleriiçin kaynak oluşturacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to carry out the antropometricmeasurements for cadets, to determine their somatotype features, and toinvestigate the relationship between these features and aerobic andanaerobic capacities.This study was carried out in Kuleli Military High School on 1071male cadets whose ages range from 13 to 19 with the average age of15,74±1,38. Antropometric measurements were carried out in accordancewith the Heath-Carter formula. Vertical jump test results were used to findout their anaerobic capacities while 20-m Shuttle run results were used fortheir aerobic capacities. One way Analysis of Variance was used for thecomparison of different somatotype features (endomorph, mezomorph,ectomorph) regarding the aerobic and anaerobic capacities.It was found out in the study that anaerobic capacities of cadets withthe endomorph type were significantly higher than those of cadets with themezomorph and ectomorph type. The study also revealed that anaerobiccapacities of cadets with the mezomorph type are higher than those ofcadets with the ektomorph type; however, the difference was not significant.It was measured in the study that aerobic capacities of cadets with theectomorph type are relatively higher than those of cadets with theendomorph type. The study also showed that aerobic capacities of cadetswith the ectomorph type are higher than those of cadets with themezomorph type; however the difference is not significant. It was observedthat aerobic capacities of cadets with the mezomorph type are higher thanthose of cadets with the endomorph type.The study concluded that somatotype features are associated withaerobic and anaerobic capacities. It also suggested that somatotype featurescan be considered as the basis for the selection of cadets to be employed inthe chain of command, directing them to suitable military branches, andhaving them specialized in the appropriate sports branches.